Egészség

Szókimondó doktornő üzent hadat a tinédzserkori dohányzásnak

Fejes Kinga már 25 éve dolgozik orvosként, de néhány napja olyan sikert ért el, amit közhírré tett a saját és rendelője oldalán is. Egy 15 éves fiú nemcsak hogy leszokott a dohányzásról a doktornő szavait hallva, de másik három fiút is hozzá küldött. Sőt, szerinte jönnek még többen is!

Az orr-fül-gége szakorvos rendszeresen tart előadásokat kamaszoknak a dohányzás veszélyeiről, és kifejezetten drasztikus eszközökkel is él ilyenkor: egy dohányos tüdejét kell megnézniük a gyerekeknek, mert az orvos tapasztalatai szerint egy előadás önmagában pusztán csak papolás egy gyerekfülnek. Dr. Fejes Kinga először nem is akart nyilatkozni az NLCafénak, mert mint mondta, ő semmi különöset nem csinál, csak teszi a dolgát, mint a többi kollégája. Csak akkor beszélgetünk, és akkor lehet cikk, ha ettől a kamaszok elgondolkoznak, hiszen a lényeg az, hogy minél több dohányos tegye le a cigarettát, minél gyorsabban.

„Egy 15 éves fiút vizsgáltam meg a minap, aki naponta 2 doboz cigarettát szívott el. A srác iskolai beiratkozásához szükséges szűrővizsgálaton jelentkezett nálam az édesanyjával, és amikor a gégéjét megvizsgáltam és rákérdeztem, hogy dohányzik-e, akkor mondta el a panaszát: vért köpött a sok cigarettától. A családi háttere jó, a szülei szeretik, nincs más problémája. Belenéztem a torkába, és megkérdeztem az édesanyjától, hogy lehetek-e vele kíméletlen. Mikor engedélyt kaptam, akkor elmondtam, hogy mit látok, és ha így folytatja, akkor 10 év múlva találkozunk, de akkor ő már gégerákkal fog küzdeni. Amikor visszajött, akkor hozott magával még 3 fiút, és azt mondta, hogy azóta nem gyújtott rá, és a társait is lebeszéli a dohányzásról. Egymást óvják, ez adta az ötletet, hogy talán nem is nekem, hanem nekik kellene előadást tartaniuk a dohányzás veszélyeiről legközelebb, hiszen hitelesek és fiatalok, sokkal jobban hallgat rájuk a korosztályuk” – meséli Fejes Kinga.

Fejes doktornő szerint nemcsak a dohányzás, hanem a fülhallgató is komoly károkat okoz a kamaszok szervezetében. Már 14–15 éves gyerekeknek van komoly zajkáruk, pusztán azért, mert fülhallgatóval hallgatnak zenét. Azt mondja, hogy ezzel a korosztállyal különösen nehéz, mert csak akkor lehet hatni rájuk, ha ők maguk is nyitottak a felnőtt mondandójára, hiszen egy kamasznak már a saját döntése az, hogy vigyáz-e magára…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top