Egészség

Ecstasyval kezelik a poszttraumás stressz áldozatait

Rendhagyó engedélyt adott ki az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet, hogy a partidrogot a PTSD kezelésével kapcsolatban tovább vizsgálhassák.

A Science tudományos szaklap írta meg, hogy az amerikai Food and Drug Administration (FDA) “áttörő terápiaként” kategorizálta a 3,4-metiléndioxi-metamfetamint (MDMA), hétköznapi nevén az ecstasy tabletták egyik hatóanyagát.

Az ecstasy-tablettákban az MDMA jellemzően más szennyező anyagokkal együtt van jelen (Fotó: Tumblr)
Az ecstasy tablettákban az MDMA jellemzően más szennyező anyagokkal együtt van jelen (Fotó: Tumblr)

Az ameriaki ügynökség emellett jóváhagyta két, úgynevezett fázis 3-as gyógyszerkísérlet módszertanát, amelyben a vegyületet a poszttraumás stressz (PTSD) kezelésére használják majd. A kutatásokat a Santa Cruz-i székhelyű Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) nonprofit szervezet fizeti majd. A körülbelül 25 millió dolláros költségű vizsgálatok jövő tavasszal kezdődhetnek, és egészen 2021-ig tartanak majd.

A tudományos világban sokan felfigyeltek már a kábítószerként ismert vegyületek bizonyos pozitív hatásaira, a szigorú törvényi háttér azonban sokszor ellehetetlenítette a kutatásokat. “Ez nem tudományos áttörés, az elmúlt 40 évben már nyilvánvaló volt, hogy ezek a vegyületek gyógyszerként alkalmazhatók. De ez hatalmas lépés az elfogadás felé” – mondta a Science-nek David Nutt, az Imperial College London neurofarmakológus professzora.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top