Egészség

Évek óta nem volt ilyen kevés háziorvos Magyarországon

Rekordszinten van a megüresedett háziorvosi praxisok száma jelenleg Magyarországon. 317 körzetből hiányzik az orvos, és több olyan település is van, ahol már több mint egy évtizede várnak a helyiek az állandó körzeti ellátásra.

Kritikus a hazai alapellátás helyzete, erőteljesen emelkedik ugyanis a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzetek száma – írja a Magyar Nemzet. A lap az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataiból készített összesítése szerint 317 praxis áll jelenleg üresen, ebből 65 ráadásul betöltetlen házi gyermekorvosi körzet.

Az adatok alapján, míg 2015 júliusában még csak 231 betöltetlen körzet volt, addig 2016 januárjában már 238, tavaly decemberben pedig 281, ez emelkedett idén háromszáz fölé. A betöltetlen praxisok jellemzően az ország félreeső területein találhatók, gyakran több kisebb környező település ellátásáért kellene felelnie a háziorvosnak. A legrosszabb helyzetben azonban Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye néhány települése van, Györgytarlón, Putnokon, Tiszabőn és Mezőhéken például már 2004 óta betöltetlen a praxis, az itteniek 13 éve várnak állandó háziorvosra. 

A probléma az, hogy az említett 317-es szám várhatóan csak még tovább fog növekedni, ugyanis Magyarországon a háziorvosok kétharmada nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz, így 2200 praxis sorsa kérdéses valójában.

A lap emlékeztet: azért, hogy a tartósan betöltetlen körzeteket feltöltsék, a kormány praxisonként akár tízmillió forintos letelepedési, valamint praxisvásárlási támogatást is nyújt, ám sem 2015-ben, sem 2016-ban nem sikerült felhasználni a 750 millió forintos keretösszeget. Idén, ha a nyertes pályázó olyan, tartósan betöltetlen praxist vállal, ahol 12 hónapnál régebben nincs állandó háziorvos, az eddigi 6 helyett már 12 millió forintot kap, a 36 hónapja üres körzetnél 16, míg a 60 hónapja üres praxis esetében 20 millió forint jár a nyertes pályázónak. Ezért minimum hat évet kell a praxisban töltenie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top