Egészség

Kombájnok is terjeszthetik a parlagfüvet

Szerdától az Északi-középhegység középső területeinek kivételével országszerte II. fokú riasztás lépett életbe a parlagfű pollenjei miatt. Vannak gazdák, akik szerint a kombájnok fertőzték és fertőzik végig az országot parlagfűvel.

Országszerte dolgoznak a kombájnok a gabonanövények betakarításán, miközben a parlagfű pollenkoncentrációja miatt az Északi-középhegység középső területeinek kivételével országszerte II. fokú riasztás lépett életbe. Egyes gazdák szerint a kombájnoknak hatalmas szerep jut a parlagfű terjesztésében és beporzásában.

Egy Vas megyei gazda szerint amíg csak helyi földművelés folyt, addig nem volt ekkora a parlagfű-fertőzöttség az országban. Most viszont a béraratók délről észak felé haladva gyakorlatilag az egész országban végighordják a növények – köztük a parlagfű – magjait. Ha nem tisztítják meg a kombájnt egy-egy aratás után, akkor a gépen több talicskányi növényi hulladék, mag marad, így menet közben gyakorlatilag beporozzák mindenhol a földeket.

A parlagfű magja a földben akár 40 évig is csírázóképes marad, s a magok ott vannak mindenhol, amiből világosan látszik, hogy nem lehet felszámolni a parlagfű-fertőzöttséget néhány év alatt – írja a Vaol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top