Egészség

1251 beteg tűnt el a várólistákról

Rövidültek a kórházi várólisták a nyáron.

Egy hónap alatt eltűnt több mint 1251 beteg a várólistákról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. Augusztusban 27.501 beteg várt valamilyen műtétre Magyarországon – írja a Világgazdaság.

Továbbra is szürkehályog-műtétre várnak a legtöbben, összesen 10.304-en. Júliusban 98 napot kellett várni egy ilyen beavatkozásra, augusztusban viszont egy nappal kevesebbet. Tavaly ehhez képest még “csak” 53 napot kellett várni erre a beavatkozásra.

A leghosszabb ideig, átlagosan 451 napot gerincstabilizáló műtétre kell várni, míg csípő- és térdprotézisre majdnem egy év a várakozási idő. Szívkatéterezésre átlagban 163 napot kell várni, jelenlen 622 ember van a várólistán

A májátültetésre 123 , míg szívtranszplantációra pedig 77 beteg vár. Kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre 45-en várkoznak. Tüdőtranszplantációból idén eddig 15-öt végeztek, míg tavaly egész évben 17 ilyen beavatkozás történt Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top