Egészség

Véradókat vernek át

Az Országos Vérellátó Szolgálat nevében próbálják megszerezni a véradók adatait a csalók.

Senki sincs biztonságban az adathalászoktól, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a bankok ügyfelei után – ha más módon is – immár a véradók személyes adataihoz is megpróbáltak hozzáférni illetéktelenek – értesült a Magyar Idők.

Az utóbbi hetekben több bejelentés érkezett az Országos Vérellátó Szolgálathoz (OVSZ), miszerint a véradó állomások nevében illetéktelenek próbáltak meg adatokhoz hozzájutni adatvesztésre, adategyeztetésre való hivatkozással. Az OVSZ felhívja a figyelmet, hogy a donoradatok hiánytalanul rendelkezésére állnak, így sem adatgyűjtést, sem adategyeztetést nem folytat, a telefonos megkeresésektől pedig teljes mértékben elhatárolódik.

Információbiztonsági szakemberek szerint az adathalászatnak ez a formája ma már viszonylag ritka, a kibertérben a felhasználók megtévesztésével elkövetett támadások játsszák a főszerepet, a csalók általában az internetezők adatait igyekeznek tömegesen megkaparintani.

A közelmúltban megszaporodtak az ilyen jellegű kísérletek a magyarországi nagybankok ügyfelei ellen is, eddig négy pénzintézetet vettek célba – a Raiffeisen Bankot, a Budapest Bankot, az OTP-t, valamint az Erste Bankot. Adathalászok próbálkoztak hozzáférni vásárlók adataihoz nemrég a Facebookon indított hamis nyereményjátékkal is, a Tesco nevével visszaélve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top