nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Felütötte fejét déli szomszédunknál a nyugat-nílusi láz

Felütötte fejét déli szomszédunknál a nyugat-nílusi láz

Ismét megjelent a nyugat-nílusi láz Szerbiában, eddig három esetet jegyeztek fel. Tavaly 17 ember fertőződött meg, és ketten bele is haltak a betegségbe.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Idén már három nyugat-nílusi lázzal fertőzött esetet regisztráltak Szerbiában, a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet szerint a közeljövőben további megbetegedésekre lehet számítani. Tavaly 17 esetet jegyeztek fel, és ketten haltak bele a fertőzésbe. 2013-ban volt a legsúlyosabb a helyzet, amikor 238-an betegedtek meg, és 32 ember bele is halt a fertőzésbe. 

A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed. Az első megbetegedések általában július második felében jelentkeznek, a legtöbb beteget pedig augusztusban és szeptemberben regisztrálják. A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, valamilyen krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvednek. 

Szúnyogok terjesztik a nyugat-nílusi lázat
Szúnyogok terjesztik a nyugat-nílusi lázat

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában azonosították, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák a madarak, közöttük szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át a kórokozó. 

Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, magától gyógyul. Az esetek kis hányadában (1 százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

 

Megosztás Facebookon