Egészség

Konkrétan ennyit keres egy magyar orvos külföldön

A számok ismeretében a legkevésbé sem kell csodálkozni azon, ha az orvosok elvándorolnak Magyarországról.

Havonta 4500 eurót, vagyis nagyjából 1,3 millió forintot keres – árulta el egy Burgenlandban dolgozó magyar orvos a Pénzcentrumnak. A férfi korábban Németországban is dolgozott, majd feleségével és gyermekeivel előbb Ausztriába költöztek, majd vissza Magyarországra. A családfő innen ingázik.

A doktor szívesen vállalna itthon is munkát, a szakmai tudására is szükség lenne, de nem fizetik meg. Mint mondja, külföldön nehéz beilleszkednie egy magyar orvosnak, ám ha szakmailag bizonyít, nagyon megbecsülik. Ha továbbképzésre szeretne menni, a munkahelye állja a költségek háromnegyedét, a fennmaradó összeget pedig ki kell fizetnie ugyan, de az adójából leírhatja. Ha új nagyítós szemüvegre vagy könyvekre van szüksége, ezek árát szintén leírhatja az adójából. Ha pedig új eszközt szeretne kipróbálni, munkaadója arra sem mond nemet. Mindemellett 192 euró, vagyis közel 60 ezer forint benzinpénzt és gyermekenként 14 euró, vagyis nagyjából 4300 forint gyermektartási támogatást is kap a kórháztól.

Egy másik orvos, aki külföldi munka után tavaly költözött vissza családjával Magyarországra, a lapnak úgy nyilatkozott: nem várják haza azt, aki kint dolgozik. Úgy véli, hogy egyrészt azért, mert nem gondolják, hogy komolyan gondolja, másrészt pedig azért, mert külföldről hazatérők olyan szemléletet hoznak haza, amire itthon nincs még igény.

Az orvos jelenleg a szülővárosában, részmunkaidőben dolgozik egy kórházban, ahol havi nettó 155 ezer forintot keres. Mivel ebből nem tudná eltartani a családját, ezért magánpraxisa is van.

Korábban több mint tíz évet dolgozott Németországban. Heti 36 óra munkával, ügyeletek nélkül havi 6-7 ezer eurót, vagyis mintegy 1,8-2,1 millió forintnak megfelelő összeget is megkeresett. Igaz, kint a megélhetés költségei jóval magasabbak az itthoninál. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top