Egészség

Bajban lesz, akinek szeptember elején fáj a foga

Szeptember 4-től 6-ig csak sürgősségi ellátást vállalnak a tb-betegeket ellátó fogászatokon.

Magyarországon az egészségbiztosító évente fejenként 2800 forintot költ fogászati ellátásra. Ez a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata szerint a fele a szükséges minimumnak – írja Magyar Idők. Ez ellen tiltakozva szeptember 4-6 között a fogorvosok csak sürgősségi eseteket látnak majd el a tb-betegeket ellátó fogászatokon. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a sürgősségi nap főszervezője szerint főként a déli megyékben dolgozó kollégái gondolják úgy, hogy ily módon is nyomatékot kell adni követelésüknek. A fogászatokra jutó finanszírozás növelését szeretnék elérni a tiltakozó fogorvosok.

Jelenleg a magyar állam évente összesen 28 milliárd forintot, vagyis lakosonként 2800 forintot fordít fogászati ellátásra. A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának számításai szerint ez pont a fele a szükséges minimumnak – mondta Nagy Ákos. A fogorvosi munka piaci ára valójában a 2800 forint három-négyszerese. A fogorvosok attól is tartanak, hogy ha tovább nő a betöltetlen közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok száma, akkor már valóban lehetnek olyan települések az országban, ahol nem lesz állami fogorvos.

Bajban lesz, akinek szeptember elején fáj a foga

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top