Egészség

A hiánycikk gyógyszerekből mindegyiknek van elérhető alternatívája

Az átmenetileg vagy tartósan hiánycikk gyógyszerek helyett minden esetben elérhető helyettesítő termék – erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója beszélt egy szerdai háttérbeszélgetésen.

Pozsgay Csilla elmondta, jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van átmeneti termékhiány, ezekből 300 termék tartósan hiánycikk. Hangsúlyozta, az OGYÉI ezt a listát naprakészen vezeti, és mellé megjelölik a helyettesítő terméket, tehát jelenleg nincs olyan gyógyszer, amelynek ne lehetne alternatívája egy másik készítmény. Beteg így gyógyszer nélkül nem marad – hangsúlyozta.

A főigazgató jelezte, az OGYÉI mint hatóság nem felel a behozatalért, nem rendel, nem raktároz gyógyszert, hanem szakmai, koordináló hátteret biztosít a gyógyszerellátáshoz. Hozzátette, jogszabályi kötelezettség van a gyártók felé, hogy a magyarországi éves becsült gyógyszerkészítménnyel ellássák a piacot.

A rendelkezésre álló gyógyszermennyiség kirívó helyzetekben – például járvány, katasztrófahelyzet – változhat. Ilyen volt például a két évvel ezelőtti menekülthelyzet, amikor például a szokásosnál több Hepatitis A oltás fogyott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top