Egészség

Fejest ugrott a Balatonba, örökre lebénulhat

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány tanulság gyanánt megosztott egy esetet Facebookon. A minap egy 17 éves fiú a Balaton sekély vízében próbált fejest ugrani, és ennek következtében komoly sérüléseket szerzett, akár le is bénulhat. Az alapítvány évről évre találkozik ilyen balesetekkel, amiket egyszerű lenne megelőzni.

“Balatonlellei egységünk 7 riasztása közül annak a 17 éves fiúnak az esetét szeretnénk kiemelni, akinek mozgás- és érzészavara is kialakult, miután sekély vízbe ugrott fejest. A déli parton sokáig nem mélyül a víz, ezért itt különösen veszélyes a fejesugrás. Sajnos évről évre találkozunk hasonló esettel, mely a gerincvelő sérülése ­miatt maradandó bénulással járhat” – írta néhány nappal ezelőtt Facebookon a Magyar Gyermekmentő Alapítvány.

A Blikk utánajárt a 17 évesen balesetet szenvedett fiú balesetének, úgy tudják, hogy nem a partról vagy a stégről ugrott a térdig érő Balatonba, hanem egy úszógumiba szeretett volna fejest ugrani. Gesztes Éva, az alapítvány szakmai igazgatója a lapnak elmondta, hogy a balatonlellei helyszínre az alapítvány egysége mellett az Országos Mentőszolgálat is a fiú segítségére sietett, végül a kamaszt mentőhelikopterrel szállították kórházba. 

Bense Tamás orvos arra figyelmeztet, hogy a fiúéhoz hasonló sérülésekkel járó balesetben akár tartósan is lebénulhat az ember, de a bénulás lehet átmeneti is, mindez a sérülés fokától függ. “A gerincsérüléseknek különböző fokozatai vannak. A legsúlyosabb, amikor a gerincvelő átszakad, mert akkor bénulás áll be. Vannak azonban olyan ütődések, amelyek szerencsére csak visszafordítható sérülést okoznak, és teljes felépülés következhet be, persze csak hetek, hónapok vagy akár évek után.”

A lap úgy tudja, hogy a fiatalember nyakcsigolyatörést szenvedett, ezt azonban lapzártáig nem erősítette meg az illetékes kórház, ahol jelenleg a fiút ápolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top