Egészség

Készülhetünk, a héten indul a parlagfűszezon

A következő napokban várhatóan országszerte emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben. Helyenként, elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti.

Az Országos Közegészségügyi Központ Környezet-egészségügyi Igazgatóságának közleménye szerint a parlagfű mellett a csalánfélék pollenje is ismét sokfelé magas koncentrációban lehet jelen. Emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma is jellemzően közepes-magas lehet, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti – írták a tisztiorvosi Facebook-oldalon hétfő délután.

A libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége általában szintén alacsony, bár esetenként közepes is lehet. A pázsitfűfélék, az útifű és az üröm pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. Előfordulhat még a levegőben a lórom, a kevésbé jelentős allergének közül pedig a hárs, a fenyőfélék, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a pillangósvirágúak pollenje is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top