Egészség

10 fóbia, amiről még nem hallottál

Mindenki fél valamitől: ki a kutyáktól, ki pedig a gomboktól. Vannak olyan félelmek, amik a mindennapokat is megbénítják, és csak szakember segítségével lehet túllendülni rajtuk. Jöjjön néhány igazán ritka fóbia!

Mindnyájan irtózunk bizonyos állatoktól, félünk dolgoktól, de ez nem jelent feltétlenül fóbiát, ugyanis ésszel le tudjuk győzni a félelmeinket. Azok, akik tényleg fóbiások, képtelenek meggyőzni magukat arról, hogy ne féljenek, és a rettegés fizikai tüneteket is okoz náluk. A lehető legkülönbözőbb dolgoktól irtóznak a fóbiás betegek, olyanoktól is, amire sose gondolnál.

A dextrofóbiások félnek a tőlük jobbra elhelyezkedő tárgyaktól. Más fóbiákkal ellentétben, a dextrofóbiát általában konkrét történés, például egy baleset váltja ki, amiben a jobb oldal érintett. Ezért a betegségben szenvedő nagyon védelmezi azt az oldalát. Általános tünet, hogy a dextrofóbiások minden dolgukat átpakolják a jobb oldalukra, az utcán pedig rettegve közlekednek.

Gombfóbia: Elsőre talán még viccesen is hangzik, ám valójában inkább nyomasztó a gomboktól való félelem. Az ilyen ember nem tud gombos ruhákat hordani, de a látványuk is riasztó számára. A mindennapi életet nagyon megnehezíti, hiszen egy olyan munkahelyen, ahol mindenki öltönyt és inget visel egy ilyen ember képtelen dolgozni.

Krometofóbia:  Ez a pénztől való félelem. Az ettől szenvedők irracionális rettegést éreznek még a pénz gondolatától is. Félnek, hogy rosszul kezelik, és úgy gondolják, a pénz minden rossz forrása. Irtóznak a látványától és az érintésétől is.

Ambulófóbia: A sétálástól való félelmet jelenti. Az ilyen ember már  a séta gondolatától is rosszul lesz, és izzadni kezd, ez is egy igen ritka fóbia.

Erotofóbia:  A szerelem fizikai részétől vagy az arról való társalgástól való félelmet jelenti. Ezek az emberek, férfiak és nők vegyesen, még a témát is zavarónak tartják, és a szerelem fizikai részétől annyira szoronganak, hogy igyekeznek az ilyen helyzeteket elkerülni.

 Pedofóbia: Félelem a gyerekektől. Soha nem vágynak arra, hogy saját gyerekük legyen, de mások gyerekeitől is betegesen irtóznak. Igyekeznek elkerülni azokat a helyzeteket, ahol kicsikkel találkozhatnak, mert azonnal szorongani kezdenek, és fizikailag is rosszul lehetnek.

Androfóbia – a férfiaktól való félelmet jelenti. Az ilyen nőt félelemmel tölti el már maga a tudat, hogy kapcsolatba léphet egy férfival. Képtelen elviselni, hogy hozzáérjenek, hogy a másik test súrolja a saját testét. Undorral tölti el a férfitest látványa, gusztustalannak tartja a testiség legszelídebb formáit is.

10 fóbia, amiről még nem hallottál

Odontofóbia – Akár évekig is megakadályozhat valakit abban, hogy elmenjen a fogorvosához rutinvizsgálatra, amely rossz szájhigiénés állapotot eredményezhet. Egy kisebb fogászati probléma gyakran jóval súlyosabbá válhat, pusztán a halogatás miatt, a fóbia hiányában könnyedén megelőzhető lenne. Egyeseknél akár egy rossz gyermekkori élmény is a jövőbeni fogorvosi látogatásokhoz társuló félelem kialakulásához vezethet.

Gamofóbia – a házasságtól való beteges félelmet jelenti.

Pogonofóbia – a szakálltól való félelmet jelenti. Először az 1850-es években írták le, ekkor a badeni jezsuitákról tudósította David Smith, hogy a szakáll láttára elfogja őket az undor. Sok feltételezés született már arról, vajon miért alakulhat ki valakiben pogonofóbia, valószínűleg kulturális sajátosságok és berögződések is szerepet játszanak benne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top