nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
10 fóbia, amiről még nem hallottál

10 fóbia, amiről még nem hallottál

Mindenki fél valamitől: ki a kutyáktól, ki pedig a gomboktól. Vannak olyan félelmek, amik a mindennapokat is megbénítják, és csak szakember segítségével lehet túllendülni rajtuk. Jöjjön néhány igazán ritka fóbia!
NLCafé
f Ajánlom

Mindnyájan irtózunk bizonyos állatoktól, félünk dolgoktól, de ez nem jelent feltétlenül fóbiát, ugyanis ésszel le tudjuk győzni a félelmeinket. Azok, akik tényleg fóbiások, képtelenek meggyőzni magukat arról, hogy ne féljenek, és a rettegés fizikai tüneteket is okoz náluk. A lehető legkülönbözőbb dolgoktól irtóznak a fóbiás betegek, olyanoktól is, amire sose gondolnál.

A dextrofóbiások félnek a tőlük jobbra elhelyezkedő tárgyaktól. Más fóbiákkal ellentétben, a dextrofóbiát általában konkrét történés, például egy baleset váltja ki, amiben a jobb oldal érintett. Ezért a betegségben szenvedő nagyon védelmezi azt az oldalát. Általános tünet, hogy a dextrofóbiások minden dolgukat átpakolják a jobb oldalukra, az utcán pedig rettegve közlekednek.

Gombfóbia: Elsőre talán még viccesen is hangzik, ám valójában inkább nyomasztó a gomboktól való félelem. Az ilyen ember nem tud gombos ruhákat hordani, de a látványuk is riasztó számára. A mindennapi életet nagyon megnehezíti, hiszen egy olyan munkahelyen, ahol mindenki öltönyt és inget visel egy ilyen ember képtelen dolgozni.

Krometofóbia:  Ez a pénztől való félelem. Az ettől szenvedők irracionális rettegést éreznek még a pénz gondolatától is. Félnek, hogy rosszul kezelik, és úgy gondolják, a pénz minden rossz forrása. Irtóznak a látványától és az érintésétől is.

Ambulófóbia: A sétálástól való félelmet jelenti. Az ilyen ember már  a séta gondolatától is rosszul lesz, és izzadni kezd, ez is egy igen ritka fóbia.

Erotofóbia:  A szerelem fizikai részétől vagy az arról való társalgástól való félelmet jelenti. Ezek az emberek, férfiak és nők vegyesen, még a témát is zavarónak tartják, és a szerelem fizikai részétől annyira szoronganak, hogy igyekeznek az ilyen helyzeteket elkerülni.

 Pedofóbia: Félelem a gyerekektől. Soha nem vágynak arra, hogy saját gyerekük legyen, de mások gyerekeitől is betegesen irtóznak. Igyekeznek elkerülni azokat a helyzeteket, ahol kicsikkel találkozhatnak, mert azonnal szorongani kezdenek, és fizikailag is rosszul lehetnek.

Androfóbia – a férfiaktól való félelmet jelenti. Az ilyen nőt félelemmel tölti el már maga a tudat, hogy kapcsolatba léphet egy férfival. Képtelen elviselni, hogy hozzáérjenek, hogy a másik test súrolja a saját testét. Undorral tölti el a férfitest látványa, gusztustalannak tartja a testiség legszelídebb formáit is.

10 fóbia, amiről még nem hallottál

Odontofóbia – Akár évekig is megakadályozhat valakit abban, hogy elmenjen a fogorvosához rutinvizsgálatra, amely rossz szájhigiénés állapotot eredményezhet. Egy kisebb fogászati probléma gyakran jóval súlyosabbá válhat, pusztán a halogatás miatt, a fóbia hiányában könnyedén megelőzhető lenne. Egyeseknél akár egy rossz gyermekkori élmény is a jövőbeni fogorvosi látogatásokhoz társuló félelem kialakulásához vezethet.

Gamofóbia – a házasságtól való beteges félelmet jelenti.

Pogonofóbia – a szakálltól való félelmet jelenti. Először az 1850-es években írták le, ekkor a badeni jezsuitákról tudósította David Smith, hogy a szakáll láttára elfogja őket az undor. Sok feltételezés született már arról, vajon miért alakulhat ki valakiben pogonofóbia, valószínűleg kulturális sajátosságok és berögződések is szerepet játszanak benne.

Megosztás Facebookon