Egészség

Így kell villámgyorsan utat engedni a mentőnek az autópályán – videó

Mint a kisangyal, úgy megtanulták a magyar autópályán közlekedő sofőrök a leckét: ez derül ki abból a videóból, amelyen jól látszik, hogyan hagyják szabadon a szirénázó mentőnek a középső, mentési sávot a sztrádán közlekedők. Úgy látszik, bevált a plakátkampány.

Németországban, Csehországban, Ausztriában és Magyarországon is elvileg kötelező a középső, mentési sáv kialakítása az autópályán, ha a száguldó mentőautónak utat kell engedni. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben a mentőnek nem a leállósávban kell valahogy megoldania az előrejutást, hanem a jobbra illetve balra húzódott autók által meghagyott középső sávban haladhat akadálytalanul.

Mivel ez sok sofőrnek nem egyértelmű, ezért nagyjából az utóbbi egy évben már a magyar autópályákon is – Ausztriához hasonlóan – a felüljárókra kifeszített plakátokon hívják fel az autósok figyelmét a mentési sáv helyes kialakítására. Egy magyar mentős által csütörtökön kiposztolt Facebook-videó alapján pedig úgy tűnik, hogy működik a kampány: az autósok úgy, ahogy kell, villámgyorsan utat engedtek középen a szirénázó mentőnek. Szép csapatmunka! 

 A videót alig 12 óra alatt már több mint 17 ezren látták, és közel 150 megosztást kapott. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top