Egészség

Cseresznyemagtól kapott súlyos mérgezést

A különös eset előtt még az orvosok is csak hitetlenkedve állnak: mostanáig nem találkoztak olyan beteggel ugyanis, aki a gyümölcs magja miatt lett volna rosszul.

Matthew Créme a BBC brit hírcsatornának adott interjújában elárulta, teljesen biztos benne, hogy a gyümölcs magjától lett rosszul. Hozzátette, az eset július közepén történt, mikor a barátnőjével a teraszukon vacsorázott. “Puszta kíváncsiságból feltörtem az egyik cseresznyemagot, hogy megnézzem, milyen a belseje. A mandulához hasonlított, csak cseresznyeízű volt” – mondta a férfi, aki ezután 20 perc alatt további két magot tört fel, és evett meg.

Créme azt mondja, a rosszullét ez után tört rá: ólmos fáradtságot, majd nem sokkal később pokoli fejfájást érzett. A barátnője hívott hozzá mentőt. Matthew azt mondja, a kórházban az orvosok először csodálkoztak, mikor elmondta, mi okozta a tüneteit, aztán beadták neki az ellenanyagot ciánmérgezésre.

Cseresznyemagtól kapott súlyos mérgezést egy brit férfi

A meglehetősen ijesztő tapasztalat után Matthew most azért küzd, hogy minden, cseresznyét tartalmazó terméken legyen feltüntetve, hogy a gyümölcs veszélyes, adott esetben mérgező lehet.

A brit élelmiszer-biztonsági hivatal (FSA) szóvivője elmondta, nem tartja kizártnak, hogy bizonyos cseresznyéből készült alkoholos italok, vagy konzervek minimális mennyiségű cianidot tartalmazzanak, ám épp a szigorú ellenőrzések miatt, ez a szám elenyésző és az emberi szervezetre veszélytelen.

Olvass még többet a cseresznyéről az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top