Egészség

Gyógyszerek nélkül 8,5 éve él tünetmentesen a HIV-fertőzéssel született kisfiú

A 9 éves dél-afrikai kisfiút 1 hónapos korában diagnosztizálták HIV-fertőzéssel, 8,5 éve mégis tünetmentesen él gyógyszeres kezelés nélkül. Ő a világon a harmadik ilyen eset.

Születése után nem sokkal állapították meg a fiúnál a HIV-fertőzést, de 40 hetes antiretrovirális kezelés után leállították a gyerek gyógyszerezését. Egészségi állapotát azóta folyamatosan figyelik, és orvosai szerint 8,5 éve gyakorlatilag tünetmentesen él együtt súlyos betegségével. 

Egy 2015-ös vérvizsgálat során a teszt nem volt képes kimutatni a fertőzést, és az orvosok szerint a gyógyszeres kezelés elhagyása után nem sokkal a pár hónapos kisfiú tünetmentessé vált. Az antiretrovirális kezelés elhagyása egy átfogó kutatás részeként azt vizsgálta, hogy az ilyen kezelés csökkenti-e a HIV-fertőzött újszülöttek halálozási arányát.  

“Ez szinte egyedülálló” – nyilatkozta a CNN-nek dr. Avy Violari, a dél-afrikai University of Witwatersrand gyermekgyógyásza, a kisfiú orvosa. Hozzátette, hogy az ilyen esetek tanulmányozása segít talán megérteni, miképpen hagyható el a HIV-fertőzött újszülöttek gyógyszeres kezelése.  

Eddig nem találtak végleges gyógymódot vagy oltóanyagot a fertőzés ellen, és a gyerekek élethosszig tartó gyógyszerezése nagyon sok kockázattal és mellékhatással jár, főleg a betegek serdülőkorában.  

A HIV-fertőzött újszülöttek esetében a fertőzés a születést követő első pár hónapban gyorsan elhatalmasodhat, és gyakran a gyerek halálával végződik, áll egy WHO jelentésben

A kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, aki azonnali kezelésben részesültek, 76%-kal csökkent a halandóság, és 75%-kal terjedt lassabban a vírus. 

“Hagyományos tesztekkel nem mutatható ki a vírus a (gyerek) vérében, csupán nyomokban fedezhető fel a sejtjeiben” – mondta el orvosa, aki hozzátette, hogy ezek azonban nem képesek szaporodni vagy terjedni. Violari szerint a kisfiú esete egyedülálló, azonban épp az ő esete segíthet új gyógymódok vagy gyógyszerek kifejlesztésében.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top