Egészség

A HPV vírus a méhnyakrák előszobája?

Rettegünk a HPV-től, rettegünk a méhnyakráktól, de van összefüggés a kettő között? És teszünk eleget azért, hogy elkerüljük őket? Okok, tünetek, megelőzés – minden, amit a HPV-ről tudni kell.

A HPV-fertőzés nemi úton terjedő betegség, mely becslések szerint a szexuálisan aktív nők 20-40%-át érinti. A humán papillomavírus (HPV) igazából nem egyetlen kórokozó neve, hanem egy egész víruscsaládé, aminek nagyjából 130 altípusa ismert.

Milyen tünetekkel jár a HPV?

Az ugye attól függ, hogy a HPV melyik altípusával fertőződött meg valaki. Vannak bőrelváltozást okozó humán papillomavírusok, melyek fertőző szemölcs formájában jelenhetnek meg a végtagokon. Ezeket a bőrelváltozásokat jellemzően könnyen el lehet távolítani fagyasztásos módszerrel.

Ha a HPV nyálkahártyát támad meg – ez lehet a nyelőcső, a garat, a gége vagy a genitáliák, illetve a végbélnyílás környéke is – már feltételezhető, hogy rosszindulatú sejtburjánzást idéz elő az adott területen.

HPV = méhnyakrák?

A méhnyakrákok 90%-át HPV okozza. A HPV altípusai között vannak daganatos betegség szempontjából magas rizikófaktorúak, ezek, főleg a nemi szervek nyálkahártyájába bejutva, kóros sejtburjánzásokat idézhetnek elő. Ennek legelső, látható jele a puha, rózsaszínes szemölcsök megjelenése. A lappangási idő több hónap is lehet, miközben látható vagy zavaró panaszokat még nem okoz, fertőzni viszont fertőz. Férfiakon is megjelenhet, elsősorban a makk környékén, bőrszínű szemölcs formájában.
Az otthon is elvégezhető HPV tesztek sokat segítenek a méhnyakrák megelőzésében.

A HPV vírus a méhnyakrák előszobája?

HPV megelőzése

Miután a HPV legjellemzőbben nemi úton terjed, a fertőzést úgy kerülhetjük el, ha monogám, bizalomra épülő párkapcsolatban élünk. Az óvszer használata ennek a betegségnek a megelőzésénél is kiemelkedően fontos, de azt tudni kell, hogy nem minden esetben 100%-os biztonságú, mivel a fertőzés nem korlátozódik a nemi szervekre, annak környékén is megtelepedhet.

A legfontosabb az akár évente elvégeztetett nőgyógyászati szűrővizsgálat, hiszen így még nagyon korai fázisban, a méhnyakról vett kenetmintából, kiszűrhető az esetleges HPV-fertőzés.
A másik hatékony megelőzési mód a HPV elleni védőoltás, mely kiemelkedően nagy jelentőséggel bír a fiatalabb korosztály számára is. A tinédzserkorú lányok HPV elleni védőoltása bárki számára elérhető, akinek szülei igénylik.

HPV-fertőzés kezelése

A már említett fagyasztásos szemölcseltávolításon túl lehet jódos kezelést alkalmazni. De előfordulhat, hogy a kezelőorvos sebészeti beavatkozást javasol. Ilyenkor helyi érzéstelenítéssel lekaparják, vagy lézerrel távolítják el a fertőzött részeket.

Méhszájon előforduló sejtburjánzás estében, méhszájplasztikai műtétre kerülhet sor, melynek során kimetszik a kérdéses részt, és utólagos szövettani vizsgálatnak vetik alá, hogy kizárják a rosszindulatú daganat lehetőségét. Ilyenkor félévente, évente kell kontrollra járni műtét után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top