nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Fogamzásgátlót kezdett szedni, pár hét múlva meghalt

Fogamzásgátlót kezdett szedni, pár hét múlva meghalt

Hat éve szedett fogamzásgátlót egy 20 éves lány, aki tüdőembóliában vesztette életét. Az orvosok szerint a tabletták és egy ritka genetikai betegség okozták a lány halálát.
NLCafé
f Ajánlom

Abbey Parkes 14 éves kora óta szedett fogamzásgátlót, mert menstruációjakor heves hangulatváltozásai voltak. Háziorvosa tanácsára a Logynon nevű szert kezdte szedni, hat évvel később mellkasi panaszai lettek, és tavaly augusztusban meghalt.

Az orvosa nem tudta, és Abbey sem sejtette, hogy ritka véralvadási zavarban, úgynevezett Leiden-mutációban szenved, amitől gyorsan alvadó vére hajlamos a vérrögképződésre. Különösen veszélyes, ha a Leiden-mutációval élők ösztrogén tartalmú gyógyszereket kapnak, mert ezek megnövelik a vérrögképződés kockázatát.

Abbey tavaly augusztus elején kezdett mellkasi tünetekre és nehéz légzésre panaszkodni, kórházba került, kivizsgálták, de csak szteroidokat adtak neki, tüneteit nem látták életveszélyesnek. A szteroidoktól kicsit megerősödve másnap dolgozni ment, viszont szervezete annyira kimerült, hogy a következő nap reggelén összeomlott, és kórházba szállítás után meghalt.

A lány barátja most szeretné felhívni a figyelmet a Leiden-mutációra, mert a fogamzásgátló tabletták felírása előtt az orvosok nem végeznek kötelezően szűrést, így aki nem tudja magáról, hogy beteg, könnyen Abbey sorsára juthat.

Metro

Megosztás Facebookon