Egészség

Nagyon szúr a hasam. A diagnózis: petefészek-gyulladás?

Az egyik legfájdalmasabb tünetekkel járó nőgyógyászati betegség, mely a petefészek gyulladása mellett a petevezetékek gyulladásos elváltozását is jelenti. A tünetek egyes esetekben lehetnek egyértelműek, máskor viszont időszakosan kínoznak csak, így sokan hajlamosak nem tudomást venni róluk. Az orvosi vizsgálat és segítség pedig minden esetben fontos.

A petefészek-gyulladást majdnem minden esetben bakteriális fertőzés okozza. A méhen keresztül kórokozók kerülnek a petevezetőkbe, illetve a petefészekbe, ami a problémát okozza. A tünetek és a kórokozók alapján meg lehet különböztetni akut és krónikus petefészek-gyulladást.

Akut petefészek-gyulladás okai, tünetei

Tünetei elég drasztikusak: komoly, szúrás szerű alhasi fájdalommal, magas lázzal jár. A kórokozók a petefészek-gyulladáskor a hüvelyből szállnak fel a méhen és a petevezetéken át. A hüvelyi fertőzéseket okozhatja a szexuálisan aktív nőknél a gyakori partnercsere is. Ezért kiemelten fontos az óvszer használata és a megfelelő higiénia az együttlét előtt és után. De okozhatja fürdőkben, strandokon, közös öltözőkben összeszedett gombás fertőzés szövődménye is. Sokat segít, ha már a fájdalom észlelésekor azonnal orvoshoz fordulunk, hiszen így szövődmények nélkül gyógyulhatunk. Az akut petefészek-gyulladás kezelése antibiotikumkúrával történik.

Nagyon szúr a hasam. A diagnózis: petefészek gyulladás?

Krónikus petefészek-gyulladás

A krónikus petefészek-gyulladás nem jár állandó fájdalommal és lázzal. Az alhasi fájdalom csak időnként tör rá a betegre. Ilyenkor már az első fájdalmas jelekre érdemes nőgyógyászhoz fordulni, főleg, ha méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak, hiszen ez is lehet a fertőzés okozója. Ha a petefészek és a petevezető körül tályog alakulna ki, szükség lehet műtéti, laparoszkópiás beavatkozásra is, amellyel a petefészek-gyulladást szüntetik meg.

A petefészek-gyulladás nem jár egyedül

Gyakori, hogy a fájdalmas petefészek-gyulladást bő, hüvelyi folyás előzi meg, és sok esetben a fertőzés átterjedhet a húgyvezetékre, húgyhólyagra is. Ilyenkor hólyaghurut gyulladás léphet fel, amely csípő, égő érzéssel jelez vizeletürítéskor, illetve sokkal gyakrabban érezzük úgy, hogy pisilnünk kell, mint normálisan. “Női bajokra”, így petefészek-gyulladásra népi praktika és gyógynövény is létezik bőven – ezeket addig próbáljuk ki, míg nincsenek komolyabb tünetek, illetve míg eljutunk az orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top