Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

A méhnyakrák 5 legjellemzőbb tünete

A méhnyakrák az egyik vezető halálozási ok a nők körében, ezért kiemelten fontos a megelőzése, a szűrése, majd a kialakult betegség kezelése. Tegyünk meg mindent azért, hogy időben észrevegyük, ha baj van!

A megelőzésre és a felismerésre akár egy évtizede is lehet minden nőnek, hiszen a méhnyakrák kialakulása több évig, évtizedig is eltarthat úgy, hogy mindeközben nem okoz különösebb panaszokat. A méhnyakrák megelőzhető, vannak tünetei, amelyeket jobb komolyan venni, és utánajárni kivizsgálásokkal, mi állhat a tünetek hátterében.

 A méhnyakrák tünetei

 A méhnyakrák alábbi tünetei külön-külön utalhatnak más eredetű betegségre is, ezért egyrészt sokan elbagatellizálják, mások pedig nagyon megijednek az alábbi tüneteket észlelve. Egyetlen megoldás van: orvoshoz kell fordulni, és megnyugtatóan végére járni, mi okozza a panaszokat.

  1.  Rendszertelen vérzések, melyek nem a menstruáció várható időpontjában indulnak meg. Gyakran élénkpiros színű, akár szexuális együttlétet követően jelentkezik.
  2. A méhnyakrák korai tünete lehet még a fájdalmas nemi együttlét, a szokatlanul erős, kellemetlen szagú, sárgás színű hüvelyi folyás.
  3. Előrehaladott méhnyakrák esetében állandósuló tünetként erőteljes alhasi és deréktáji fájdalom is jelentkezhet. Ennek oka, hogy a méhnyakban már akkorára nőtt a daganat, hogy elzárja a méhüreget.
  4. A daganat továbbfejlődve átterjedhet a húgyhólyagra, ami vizelettartási problémákhoz vezethet, vagy a felgyülemlett vizelet terheli a veséket. A veseproblémák derék- és hátfájáshoz vezethetnek.
  5. A méhnyakrák veszélyeztetheti a végbelet is, hiszen közelsége miatt ide is könnyedén átterjed, ezzel székrekedést vagy szorulást okozva.
A méhnyakrák 5 legjellemzőbb tünete

A méhnyakrák megelőzése

Az előbbiekben a már kialakult méhnyakrák tüneteit vettük sorra, de tudni kell, hogy évente elvégeztetett nőgyógyászati szűrővizsgálattal, mikor is kenetet vesz az orvos a méhnyak hámfelületéről, mindez megelőzhető. A kenetminta vizsgálatával a méhnyakban megtelepedett HPV-vírus kórokozói is kimutathatók, melyek 99%-ban felelősek a méhnyakrák kialakulásáért

 

Címlap

top