Egészség

Az életeddel játszhatsz, ha gyomorégés elleni gyógyszert használsz!

A recept nélkül kapható gyomorégésgátló termékek egy részéről egy nemrég publikált kutatás derítette ki, hogy jelentősen megemelhetik a halálozás kockázatát.

Emberek millió szedik naponta a recept nélkül kapható savlekötő termékeket, legyen szó rágótablettáról, vízben oldható pezsgőtablettáról vagy porról. Most azonban egy több éven át zajló kutatás aggasztó hírekkel szolgált az efféle készítményekkel kapcsolatban.

A vizsgálatban részt vevő kutatók azt állítják,hogy a többek között a reflux kezelésére is használt, úgynevezett protonpumpagátló (proton pump inhibitor – PPI) szereket szedőknél megnő a halálozás kockázata azokhoz képest, akik más típusú készítményt használnak, illetve nem szednek semmilyen gyomorégés elleni szert.

“A PPI-tartalmú szereknél magasabb halálozási rizikót állapítottunk meg” – mondta Ziyad Al-Aly, a University of Washington kutatója, a vizsgálat egyik társszerzője. “Ráadásul a kockázat annál magasabb, minél hosszabb időn át szedi valaki az ilyen készítményeket.”

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy még magasabb a kockázat azoknál, akik úgy szedik a PPI-tartalmú szereket, hogy arra egyáltalán nincs is szükségük. Emellett azt javasolják, hogy mindenki, akinek PPI-t tartalmazó gyógyszert kell szednie, ellenőrizze, hogy valóban szükséges-e a kezelés.

Sokan akkor is szedik, ha nem kell

Korábbi kutatások egy sor kockázati tényezőt megállapítottak a PPI-kkel szemben, például vesekárosodást, tüdőgyulladást, illetve a C difficile nevű szuperbaktérium fertőzésének lehetőségét, amely főként a kórházi kezelés alatt álló idősebb emberek számára jelenthet veszélyt.

A BMJ Open szakfolyóiratban most megjelent kutatási anyag azonban az első olyan, amely közvetlen összefüggést mutat be a PPI és az elhalálozás kockázatának növekedése között. A kutatók hatalmas mintával dolgoztak, ami megerősíti az eredményeket.

A vizsgálat során először 3,5 millió középkorú ember orvosi adatait vizsgálták meg, majd 350 000, PPI-tartalmú készítményt fogyasztó résztvevő életét követték öt éven át. Ezt ö9sszehasonlították egy azonos méretű csoporttal, amelynek tagjai egy másik típusú, úgynevezett H2-blokkoló tartalmú szereket használtak. Az eredmény önmagáért beszél: az előbbi csoportnak 25 százalékkal magasabb a halálozási kockázata, mint a H2-blokkolót szedőknek.

Gyomorégés ellen inkább H2-tartalmú szert válasszunk!
Gyomorégés ellen inkább H2-tartalmú szert válasszunk!

Gareth Corbett, az Addenbrooke kórház belgyógyásza, aki nem vett részt a vizsgálatban, arra figyelmeztetett, hogy nem érdemes pánikba esni, ugyanis a PPI-tartalmú szerek megfelelő körülmények közötti alkalmazása esetén a jótékony hatások jelentősen felülmúlják a kockázatokat, és bár elismerte, hogy az arány magasnak tűnhet, egyénenként mégis alacsony kockázatról lehet beszélni.

“A PPI egy nagyon hatékony gyógyszer, amelyről már bebizonyosodott, hogy akár életet is menthet, illetve csökkenti a műtéti beavatkozások számát olyan pácienseknél, akiknek gyomor- vagy vékonybél-fekélye vagy más hasonló panasza van” – magyarázta a szakember.

A kutatási anyag szerzői viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a PPI-tartalmú szereket kizárólag akkor fogyasszák a páciensek, amikor valóban szükség van rá, és azonnal hagyják abba, amikor a kezelés véget ér. Corbett egyetértett azzal, hogy sokan teljesen szükségtelenül fogyasztanak PPI-tartalmú készítményeket.

“Sok esetben a gyomorégés megszüntethető lenne életmódváltással is” – magyarázta a belgyógyász. “Diétával, a nehéz, fűszeres ételek fogyasztásának korlátozásával, illetve az alkohol- és koffeinfogyasztás mérséklésével megszüntethetőek az ilyen tünetek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top