Egészség

Veszélyes lehet nyáron a méh- vagy a darázscsípés

Azon túl, hogy nagyon bele tudnak rondítani egy nyári kerti partiba vagy egy strandolós görögdinnyeevésbe, a tömegével érkező darazsak vagy méhek szúrása súlyos allergiás reakciót válthat ki. Aki tudja, hogy allergiás a méhcsípésre, az mindenképpen tartson magánál adrenalintartalmú injekciót vész esetére.

A darázs csípésétől vagy fullánkjának szúrásától azért tartunk jobban, mert a méhek csak egyszer szúrnak, míg a darazsak annyiszor, ahányszor csak szükségesnek érzik. Mindkettő tartalmaz méreganyagot és a fullánk által a bőrbe juttatott méreggel együtt kórokozók is kerülnek a megcsípett bőrbe, ezek okozzák a gyulladást.

Mi a teendő méhcsípés esetén?

A méhek általában akkor csípnek, ha fenyegetve érzik magukat vagy a családot. Mivel fullánkjuk beszorul a bőr alá, nehéz kivenni, mégis amilyen gyorsan csak lehet, távolítsuk el, hogy a lehető legkevesebb jusson szervezetünkbe a méhméregből. Ezután tegyünk jeget a méhcsípés helyére, ez csökkenti a fájdalmat és megakadályozza, hogy a már bejutott méreg tovább terjedjen. Természetesen, ha valakinél, méhcsípés után súlyos légzési nehézséges lépnének fel, azonnal mentőt kell hívni.

Veszélyes lehet nyáron a méh-, vagy darázscsípés

Hogyan kerüljük el a darázscsípést?

Ha darázs téved a lakásba, vagy a szabadban elfogyasztott ebédünkre fáj a foga, egyetlen fontos szabály van: ne csapkodjunk. Tudjuk, ezt nagyon nehéz megállni, mégis próbáljuk meg, a darázs ugyanis a légáramlat irányába támad, és ha csapkodunk, akkor pont a legyezéssel ingereljük, az addig nyugodt darazsakat.
Készíthetünk persze cukros vizes csapdát műanyag flakonban, vagy lefújhatjuk hajlakkal a veszélyesnek ítélt darazsakat, ezek a jól ismert házi praktikák. Ha azonban mégsem sikerült elkerülni a darázscsípést, jöhet a jeges, hideg vizes borogatás.
Méh- és darázscsípés esetén is fontos, hogy orvoshoz forduljunk ha a tünetek súlyosbodnának, hiszen az emberek 2%-a súlyosan allergiás a méh- vagy darázsméregre, és ez anafilaxiás sokkhoz vezethet.

Védjük kedvenceinket is a csípésektől!

Nemcsak ránk, emberekre lehetnek veszélyesek a méhek. A méhcsípésre házi kedvenceink is allergiásak lehetnek, főleg a kutyák hajlamosak bekapkodni az idegesítően zümmögő méheket vagy darazsakat. Fontos, hogy nyáron ne maradjon kint a kutyusok vacsoramaradéka, hiszen így véletlenül is lenyelhetik a méheket vagy a darazsakat.
Mi magunk pedig próbáljunk meg nem egy virágágyás vagy egy virágos rét közepén piknikezni, hiszen itt nagyobb a méhcsípés valószínűsége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top