Egészség

Bejelentett lakcím híján több tízezer ember esne el a tb-jétől

Mintegy ötvenezer magyar állampolgárnak érvénytelen a biztosítási jogviszonya, mert nincs bejelentett lakcíme. A hatályos törvény szerint így ezek az emberek hátrányba kerülhetnek az egészségügyi ellátás során. Az ombudsman az ügyben jogszabály-módosítást szorgalmaz.

Székely László ombudsman szerint aggályos, hogy a valóságban lakhellyel bíró, de azt rajtuk kívül álló körülmények miatt bejelenteni nem tudó állampolgárok a jogszabályok alapján csak térítés ellenében vehetnének igénybe egészségügyi szolgáltatást. Akkor is, ha a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelőtől az ombudsman azt a tájékoztatást kapta, hogy egy belső, államtitkári utasítás alapján valamennyi érintett mulasztása felett szemet hunynak a tajkártya ellenőrzésekor, hogy az illetők a természetbeni egészségügyi szolgáltatásokhoz hozzáférjenek. Ilyen esetben a beteget ellátják, de figyelmeztetik, hogy rendezetlen a jogviszonya – írja a Magyar Nemzet az alapjogok biztosának jelentésére hivatkozva.

Székely László szerint elsősorban a jogszabályok nem megfelelő ismerete és a régóta berögzült félelmek miatt nincs sokaknak bejelentett lakcíme. Sokan ugyanis nem tudják, hogy 2013 márciusa óta nem kell a bérbeadó hozzájárulása a bejelentéshez.

Az ombudsman a jogsértés orvoslására felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, fontolja meg a belföldiség fogalmának módosítását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top