Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Frissen tartja az agyat a művészet

Több kutatás is azt bizonyítja, hogy érdemes előcsalogatnunk a művészi vénánkat, az alkotástól ugyanis az agyunk is tovább marad friss.

 Napi egy alma a doktort távol tartja – szól a mondás. Ám a legújabb kutatások szerint még jobban járunk, ha nem csak megesszük, le is festjük azt az almát! Az alkotásnak hála ugyanis idős korban is tovább maradhat friss az agy – állítják a kutatók.

Frissen tartja az agyat a művészet

 A Mayo Clinic jelentése szerint nem mindegy azonban, milyen gyakran száll meg minket az ihlet: azoknak a kognitív képességei, akik hetente legalább egy műtárgyat készítenek (akár csak egy rajzot is), 28%-kal kisebb mértékben mutatnak hanyatlást, mint azokéi, akik csak havonta egyszer vagy kétszer ragadnak tollat, ecsetet vagy agyagot. 

 Említésre méltó még a témában a rotterdami egyetem 2014-es tanulmánya is, amely azt igazolja, hogy a művészet és a hosszú élet gyakran kéz a kézben járhat: kutatásuk alapján kiderült, hogy a művészek – zenészek és festők – még a középkorban is olyan életkort értek el, mint a nemesség és az elit tagjai. 

creators

Címlap

top