Egészség

Szuperképességet kölcsönöz a szoptatás – új kutatás

Több mint 300 ezer nő egészségi állapotát követték nyolc éven keresztül. Kiderült, hogy a szoptatás segít megelőzni a szívbetegségeket és az agyvérzést, ráadásul ez a hatás annál erősebb, minél tovább szoptat az anya.

Nemcsak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás egy új tanulmány szerint. Erre jutott egy 300 ezer kínai nő bevonásával végzett, nyolc évig tartó követéses vizsgálat.

Azoknál az anyáknál, akik szoptatták a gyerekeiket, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának mintegy 10 százalékkal kisebb kockázatát mérték azokhoz képest, akik nem szoptattak. Minél hosszabb ideig táplálták így a babájukat, annál jobban csökkent a kockázat – olvasható az amerikai kardiológiai társaság lapjában (Journal of the American Heart Association).

Az egyáltalán nem szoptató nőkhöz képest azoknál, akik szoptattak:

  • 9 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség,
  • 8 százalékkal kisebb eséllyel agyvérzés.

Akik két évig vagy annál is hosszabb ideig szoptattak:

  • a szívbetegségek 18 százalékkal,
  • az agyvérzés 17 százalékkal alacsonyabb kockázatát állapították meg.

Gyerekenként minden további hat hónap szoptatás a szívbetegség kockázatát 4, az agyvérzés esélyét 3 százalékkal csökkentette.

Sanne Peters, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője azt mondta: azt feltételezik, hogy a szoptatás anyai előnyei az anyagcsere terhesség utáni gyorsabb helyreállásával függhetnek össze.

Eddig csak a szoptatás rövid távú előnyeit mutatták ki, korábbi kutatások a terhesség utáni koleszterin- és vércukorszint, valamint a vérnyomás csökkentésére világítottak rá.

A tanulmány eredményei ugyanakkor összhangban állnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával, amely szerint az élet első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top