Egészség

Túlélte a rákot, de most képtelen visszatalálni régi életéhez

"Mikor megtudtam, hogy a kísérleti kezelés használ, és a tumor eltűnt a testemből, nem megkönnyebbülést éreztem, hanem dühöt."

És ez, amit az ausztrál Karen van Gorp érzett, miután megtudta, hogy felgyógyulhat előrehaladott melanomájából, egyáltalán nem ritkaság. Olyannyira, hogy az orvosok szerint a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása az lesz majd, hogyan kezeljék azokat a betegeket, akik egy halálosnak tűnő betegséget győztek le.

Karen az ABC amerikai hírcsatornának elmondta, 2013-ban, amikor befejeződött a kemoterápiás kezelése, úgy tűnt, a betegsége felülkerekedik rajta. “Addigra már a tüdőmbe és a májamba is áttétet adott a melanoma, az orvosok pedig megpróbáltak felkészíteni az elkerülhetetlenre. Megkértek, intézzem el a függőben lévő ügyeimet. Nagyjából ebben az időben jelentkeztem a kísérleti immunoterápiára.

A háromgyerekes anyuka elmondta, azért jelentkezett a kísérleti kezelésre, mert úgy érezte nincs vesztenivalója, és szeretett volna egy utolsó esélyt adni saját magának. Meglepte, hogy a terápia az esetében sikeresnek bizonyult, és hogy rövid idő alatt az összes tumor eltűnt a testéből. “Megkönnyebbülés helyett azonban dühöt éreztem” – vallja be Karen, majd hozzáteszi, hiába a jó hír, sokáig borzasztóan rosszkedvűnek érezte magát.

Kép forrása: ABC News/Lauren Waldhuter
Kép forrása: ABC News/Lauren Waldhuter

Szerencsére néhány hét után felkerestem egy terapeutát, aki elmondta, amit érzek, teljesen normális, és nagyon hasonló a poszttraumás stresszhez.” Karen elárulta, számára azt volt nehéz feldolgozni, hogy soha többé nem lesz olyan az élete, mint a betegsége előtt. “Soha többé nem leszel ugyanaz az ember, és nem térhetsz vissza ahhoz a ponthoz, ahol a betegség előtt voltál. Nekem ezt volt a legnehezebb elfogadnom.”

A háromgyerekes anyuka elárulta, pontosan azok a kérdések gyötörték a gyógyulását követően, mint a sorstársait: mi van, ha visszatér a betegsége? Mostantól élete végéig gyógyszert kell majd szednie? Ha egy hónapig nem szedi, megint tele lesz daganatokkal?

Olvass még többet a rákbetegségről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top