Egészség

A neten olvasott a “száraz” fulladásról, ez mentette meg kisfiát

A coloradói apuka azért figyelt fel fia tüneteire, mert néhány nappal korábban olvasott egy cikket egy texasi kisfiúról, aki másodlagos fulladás miatt halt meg.

Nem tudok elég hálás lenni az apukának, aki megosztotta a történetüket a médiával” – nyilatkozta Garon Vega az amerikai KUSA hírcsatornának, majd hozzátette, csak az olvasott cikknek köszönhető, hogy kétéves kisfia, Gio még életben van. “Múlt hét szerdán úszni ment, ahol, mint később kiderült, nyelt egy kis vizet.

Az apa a hírcsatornának beszélt arról is, hogy néhány órával később már jelentkeztek is kisfiánál az első tünetek. “Az anyjának fejfájásra panaszkodott. Azt mondogatta, mama, fáj a fejem, mama, fáj a fejem.” Az apa az után kezdett el gyanakodni, hogy fiának estére felment a láza is, és ekkor jutott eszébe a cikk, amelyet néhány nappal korábban olvasott.

Miután fia és a cikkben szereplő kisfiú tünetei pontról pontra megegyeztek, az apuka nem várt tovább, és még aznap kórházba vitte Giót. Szerencsére az orvosok azonnal felállították a diagnózist, és másodlagos fulladás veszélye miatt kezelni kezdték a kisfiút. A kezeletlen esetben életveszélyes jelenség akkor lép fel, ha valaki úszás, pancsolás közben túl sok vizet nyel, és a vízből az illető tüdejébe jut.

A szakemberek szerint az első tünetek órákkal később jelentkeznek csak, mikor a tüdőbe jutott víz lassan csökkenti a vér oxigénszintjét, és végül fulladást okoz. A közhiedelemmel ellentétben tehát nem kell ahhoz nagy mennyiségű víznek a tüdőbe jutnia, hogy veszélyes legyen. Giónak és családjának nagy szerencséje volt, hogy az apa időben orvoshoz vitte a gyermeket. Épp ezért vállalta a szereplést is, hogy felhívja a figyelmet az alattomos veszélyre.

Olvass még többet a strandolásról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top