Egészség

Csíp, ég, viszket? Fertőzések, amelyek rémessé tehetik a nyaralást (x)

Kevés kellemetlenebb meglepetés érhet bennünket nyaralás közben, mint egy váratlanul ránk támadó női nyavalya. A két leggyakoribb intim panasz a bakteriális eredetű hüvelyfertőzés és a hüvelygomba. Ha mielőbb szeretnénk úrrá lenni a kényes helyzeten, fontos, hogy azonnal meg tudjuk egymástól különböztetni ezt a két, eltérő kezelést igénylő problémát.

Milyen a bakteriális hüvelyfertőzés?

A bakteriális hüvelyfertőzést az egészséges hüvelyflórában megtalálható baktériumok túlzott szaporodása okozza. Akkor alakul ki, ha valamiért megváltozik a női hüvely természetes, savas pH-ja, ami annak a jele, hogy megcsappant a hüvelyt védelmező tejsavbaktériumok száma. Ilyesmi könnyen megeshet például antibiotikum-szedés idején, de az érzékenyebbek akár már strandolás után nem sokkal észlelhetik magukon a jellegzetes tüneteket, a bőséges, híg, áttetsző, ráadásul kellemetlen szagú hüvelyfolyást, amit viszketés, gyulladás is kísérhet.

Csíp, ég, viszket? Fertőzések, amik rémessé tehetik a nyaralást

Honnan tudom, hogy hüvelygomba?

A hüvelygombát a candida gombafaj túlszaporodása okozza. Ez a gomba egyébként is jelen van a női hüvelyflórában, de nem okoz panaszt mindaddig, amíg a kényes biológiai egyensúly valamiért fel nem borul. Zavart okozhat például egy-egy alapbetegség (pl. cukorbaj), bizonyos gyógyszerek szedése vagy csupán a sok stressz. A gombás hüvelyfertőzést a tünetek alapján könnyen felismerhetjük: fehér vagy sárgás színű, túrós-szemcsés, szagtalan hüvelyi folyás jellemzi, amelyhez gyakran kínzó, kellemetlen viszketés, vörösség, gyulladás társul.

Csíp, ég, viszket? Fertőzések, amik rémessé tehetik a nyaralást

Mindkét fertőzés esetén fontos a megfelelő kezelés, illetve a hüvelyflóra helyreállítása. Nyári időszakban különösen oda kell figyelni a hüvely egészségére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top