Egészség

Ezért ne engedd, hogy a kutyád nyalogassa az arcod!

Nem véletlenül mondják, hogy ez nem okos dolog.

A kutyák nyálában lehetnek olyan veszélyes baktériumok – bár tény, hogy nagyon ritkán –, melyek az emberre végzetesek lehetnek. Egy 70 éves angol asszony a saját kárán tanulta ezt meg.

Az asszonyra már félig önkívületi állapotban találtak rá otthonában, és azonnal kórházba szállították. Átmeneti javulás után veseelégtelenség és szepszis lépett fel nála, és egy hónapos intenzív kezelésre szorult, mielőtt hazaengedték.

Kiderült, hogy a szepszist az asszony egyébként rendesen tartott, tiszta kutyája nyálában észlelt, nem túl gyakori baktérium okozta: ez a Capnocytophaga canimorsus, ami, ahogy neve is mutatja (canis: latinul kutya), a kutya szájflórájának tagja lehet. Mivel az asszonyon nem volt semmilyen sérülés, azt viszont elismerte, hogy megengedte a kutyájának, hogy arcon nyalja őt, a fertőzést nagy valószínűséggel így kapta el.

Ezért ne engedd, hogy a kutyád nyalogassa az arcod!

Az ilyen baktérium okozta fertőzés nagyon ritka – 26 év alatt 13 ilyen eset volt Nagy-Britanniában –, de súlyossága miatt nem érdemes kockázatot vállalni, és jobb, ha senki nem engedi meg a kutyájának, hogy az arcát nyalogassa, ahogy beteg embertársainknak sem engedjük meg, hogy puszilgassanak minket.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top