Egészség

Törvényt sértett a kórház, amikor rezidensre bízták a sürgősségit

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban kért segítséget a közelmúltban a soproni sürgősségi osztályra beosztott rezidens urológus orvosjelölt, mert szakképzett felügyelet és segítség nélküli éjszakai ügyeletre osztották be.

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom – írta a kétségbeesett rezidens. 

Azzal, hogy az orvosjelöltet magára hagyták a sürgősségin, a Soproni Gyógyközpont megsértette a vonatkozó jogszabályt – írja a HVG. A törvény értelmében ugyanis szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos személyes jelenlétével vagy folyamatos telefonos rendelkezésre állásával, illetve szükség esetén személyes megjelenés legfeljebb 40 percen belüli biztosításával ügyelhetett volna a rezidens. A soproni kórházban azonban a lap forrásai szerint nincs kijelölve határidős behívással elérhető, sürgősségi szakorvos. 

Az ügyben érintett rezidens ráadásul nem sürgősségi, hanem urológus orvosjelölt, így azzal, hogy a sürgősségire osztották be, a kórház egyoldalúan eltért a képzési tervétől, ami szintén szabálytalan. Nem sürgősségi rezidens legfeljebb külön szerződéssel, másodállásban, szakorvosi felügyelet mellett dolgozhat sürgősségi osztályon. Az urológus rezidens esetében viszont ezek sem voltak meg.

A lap megkereste kérdéseivel a Soproni Gyógyközpontot, ám választ nem kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top