Egészség

A petefészekrák szűrésére hívja fel a nők figyelmét Kamarás Iván

Évente mintegy 150 ezer nő halálát okozza világszerte a petefészekrák, ezért beszélnünk kell róla. A rák nem megelőzhető, de szűrésekkel, időben diagnosztizálva kezelhető. Erre hívja fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány kampányfilmje, amelyben Kamarás Iván egy tükör mögül bókol a nőknek.

Rejtett kamerás technikával készített a Mályvavirág Alapítvány egy kisfilmet, amelynek főszereplője Kamarás Iván lett. A színész egy digitális, interaktív tükörben élőben megjelenve, ruhapróba közben lepett meg mit sem sejtő nőket, akiknek folyamatosan bókolt. Milyen jól megy ez a ruha a stílusodhoz, jól megy ez a tavaszi felső a szemed színéhez – ilyen és ehhez hasonló kedvességekkel hozta meg a tükör mögött ülő Kamarás a nők önbizalmát. Majd a bóközön után előlépett, és személyesen hívta fel a vásárlók figyelmét arra, hogy a szépség és az egészség is belülről fakad, úgyhogy nem elég, ha a tükörben jól nézünk ki, a nőgyógyászunk is találjon mindent rendben odabent.

Megnézed magad, megnézeted magad? című film és kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a nők menjenek el rendszeresen petefészekrák-szűrésre is, mert a daganatos megbetegedés időben észlelve még kezelhető.

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, egyes kutatások szerint 70 nő közül egynél kialakul ez a betegség élete során. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért pedig a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, amely nagyjából 140 000 nő halálát okozza évente. Mivel a petefészekrák korai jelei alig észrevehetők és nem feltűnők, gyakori a téves diagnózis vagy a késői felismerés – áll az alapítvány közleményében. A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás.

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy minél több ember jusson szakmai információkhoz a méhnyakrák súlyosságáról és megelőzésének fontosságáról. Az alapítvány 2015 óta segíti a petefészekrákban érintetteket is.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top