Egészség

Okosórát fejlesztettek ki vakoknak

A korábbi fejlesztésektől eltérően a nemrég bemutatott eszköz nemcsak az időt képes közölni tulajdonosával, de akár értesítéseket is meg tud jeleníteni speciális kijelzőjén.

A Dot nevű óra különlegessége, hogy négy kisméretű motorja segítségével képes a Braille-írásjelek megjelenítésére. A korábbi, vakoknak és gyengén látóknak szánt okosórák nagyjából annyit tudtak, hogy az óralap síkjából kiemelkedő dudorok és mozgó golyók segítségével tapintással is le lehetett róluk olvasni az időt.

Az okosóra USB-kábel segítségével tölthető fel (Fotó: dotincorp.com)
Az okosóra USB-kábel segítségével tölthető fel (Fotó: dotincorp.com)

A Dot azonban ennél többet tud – vagyis többet fog tudni, a fejlesztő koreai Dot Inc. weboldalán ugyanis egyelőre még csak előrendelni lehet az eszköt. Az óra csiszolt fémháza nem kifejezetten kicsi, szerencsére a nagyobb méretű órák mostanában úgyis divatosak. A fehér óralap közepén négy párhuzamos sorból álló sávban helyezkednek el az apró pöckök, amelyeket négy pici motor mozgat. Ezek fel tudnak emelkedni, és vissza tudnak csúszni az óralap síkjába, ezáltal létrehozva a Braille-írásjeleket, amelyeket tapintással lehet leolvasni.

Az időt is így képes mutatni a Dot, amelyet csak meg kell érinteni, hogy megtudjuk, hány óra van. Az eszköz Bluetooth-on keresztül csatlakozik bármilyen okostelefonhoz és vibrálással jelzi, ha üzenet érkezett. Az üzenetet akár automatikusan scrollozva, akár kézzel léptetve lehet elolvasni, ha pedig a szöveg egy része kimaradt, vissza lehet “tekerni” a betűket és újra kitapintani azokat. Az óralap emelt pereme védi az érzékeny kis pöcköket a károsodástól. Egyszerre összesen négy Braille-karaktert lehet megjeleníteni az óra számlapján.

Egyelőre nincs információ arról, hogy mennyibe fog kerülni az óra, mint ahogy arról sem, hogy pontosan mikortól lesz elérhető. Bár a weboldal tanúsága szerint elvileg idén márciustól már lehet kapni Nagy-Britanniában, úgy látszik, az utolsó lépéseket kicsit lassan teszi meg a Dot Inc. Ettől függetlenül a fejlesztés kiválónak ígérkezik, reméljük, minél hamarabb minél több emberhez eljuthat, akinek szüksége van rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top