nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Újra felbukkant az ebola

Újra felbukkant az ebola

Kongóban egy ember bizonyítottan vérzéses láztól, ebolától halt meg, de további kilenc gyanús esetet vizsgálnak a hatóságok. Új vakcinával kísérleteznek.
Avatar
MTI
f Ajánlom

Egyre több ebolagyanús esetre derül fény Kongóban, így félő, hogy újra terjed a halálos vérzéses láz. Eddig egy halottról bizonyosodott be, hogy az ebola ölte meg, de két másik halálesetet és hét megbetegedést is vizsgálnak.

Az eseteket az ország északi, Bas-Uele tartományában észlelték április végén. A bizonyítottan ebolával megfertőződött halálos áldozat szervezetében a Zaire-vírustörzset azonosították – mondta egy sajtótájékoztatón Oly Ilunga Kalenga kongói egészségügyi miniszter.

A betegség felbukkanása alkalmat ad egy új, egyelőre kísérleti stádiumban lévő vakcina kipróbálására szükséghelyzet esetén – közölte a WHO.

A vakcinát gyártó GAVI nemzetközi szövetség szerint 300 ezer adag áll rendelkezésre belőle arra az esetre, ha meg kell előzni, hogy járvány alakuljon ki.

Az esetek egyelőre csak egy távoli faluban jelentkeztek, és a vírustörzset ismerik a szakemberek. A szegény közép-afrikai országban ez az ebola kilencedik megjelenése. A WHO specialistáit szombaton várják az érintett helyen, a fővárostól 1300 kilométerre fekvő Likatiban.

Megosztás Facebookon