nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
A kórházi ágyak negyede üres

A kórházi ágyak negyede üres

Nem a százszázalékos ágykihasználtság a cél.
NLCafé
f Ajánlom

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint februárban országosan 41.663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas kórházi ágy volt Magyarországon. A tényleges ágykihasználás messze nem érte el a száz százalékot: az országos átlag 76 százalék volt  írja a Világgazdaság.

A cikk szerint a legjobb ágykihasználtsági statisztikai adat Baranya megyéé, ahol a betegágyak 81 százalékában feküdt beteg, a sereghajtó pedig Nógrád megye, ahol valamivel több mint 61 százalék ez a mutató. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtéti ellátásra.

Az ágykihasználás valóban relatíve alacsony Magyarországon, de az aktív kórházi ágyak esetében a százszázalékos kihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi, baleseti vagy fertőzőosztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy  mondta Kincses Gyula egészségpolitológus a lapnak.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak. A kihasználtságban és a műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Látszik, hogy minden év végén, amikor a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti az intézményeket, rövidülnek a várólisták is.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által lejelentett lejárt tartozás március végén 33,2 milliárd forint volt, ebből 22,9 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel.

Megosztás Facebookon