Egészség

Szakemberhiányra panaszkodnak, de cáfolják az éheztetést a gödi szülők

A sérült gyerekeknek a szülei szerint a gödi TOPhÁZ Speciális Otthont nem kellene bezárni, csak korszerűsíteni, és sürgősen növelni kellene a szakemberek számát, mert most negyven gyerekre jut két felnőtt, és ez az állapot tarthatatlan. Szerintük nincs az otthonban éheztetés és bántalmazás.

Egy sajtótájékoztató keretében megszólaltak azok az érintett szülők is, akiknek a gyerekük a bántalmazásról és éheztetésekről elhíresült gödi speciális otthonban él. A szülők szerint nem igazak azok a Topházat és annak dolgozóit ért rágalmak, melyek szerint az intézményben borzalmas higiéniai körülmények között, lekötözve, éheztetve és bántalmazva töltik a mindennapokat a súlyos értelmi fogyatékossággal élő, valamint mozgássérült gyerekek. Az érintettek inkább politikai érdekeket sejtenek a híresztelések hátterében, szerintük a választások előtt ez nem elképzelhetetlen forgatókönyv.

Ugyanakkor a tájékoztatón megjelent szülők mind egyetértettek abban, hogy ennek ellenére is vannak komoly hiányosságai az állami fenntartású intézetnek. A legkomolyabb probléma, hogy túl kevés szakdolgozó látja el a gyerekeket – hangsúlyozták. Nem ritka, hogy egy műszakban 40-50 sérült gyerekre jut két ember. Tapasztalataik szerint az infrastruktúra sem a legjobb, hiszen egy 40 éves fürdőkád már messze nem felel meg a kor követelményeinek, szükség lenne a felújításra, élhetőbb közeg kialakítására.

Az mno.hu úgy tudja, hogy a szülők már többször felkeresték az otthont fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot és az illetékes döntéshozókat, a minisztériumot is, hogy a gyerekeik helyzete javulhasson, de hiába. Nem történt javulás, a rossz körülmények, a rendkívül alacsony – jelenleg körülbelül nettó 120 ezer forintos – fizetés valamint a terheltség miatt egyre több dolgozó hagyja ott a Topházat, és megy inkább máshova dolgozni.

A szülők között többen vannak olyanok is, akik szerint a kormány szándékaival ellentétben nem kéne a jövőben bezárni az otthont, mert sok olyan gyerek van, akik az egész életüket itt töltötték, nem lenne célszerű őket onnan kimozdítani. Van, aki azt is hozzáteszi, hogy sok olyan gyerek is lakik itt, aki önmagát is csonkítja, tehát nem mindenkinek van szüksége a nagyobb szabadságra (ez esetben a kisebb létszámú otthonokba való átköltöztetésre), épp a saját érdekében.

Mint ismert, a Topház azért került reflektorfénybe, mert a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet megjelentetett egy tanulmányt arról, hogy az intézményben rossz higiéniai körülmények között, bántalmazva tartják a sérült gyerekeket. Az Emmi vizsgálatot indított az intézménnyel szemben, a korábban szintén botrányos intézetet vezető igazgatót pedig felfüggesztették. A Topházban lévő körülményeket az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is vizsgálta, jelentését azonban még nem hozták nyilvánosságra.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top