Egészség

Budapest tele lett patkányokkal

Sokkal több patkány van Budapesten, mint régen. 1,6 milliárd forintot szánnak az irtásukra a következő években.

A hetvenes évek közepén, a nyolcvanas években, sőt még a kilencvenes évek elején sem volt még ilyen. Akkor valami történt, nem tudjuk, hogy mi. Korábban csak a vágóhidak és a piacok környékén lehetett patkányokat látni, de azok valószínűleg áruval behurcolt példányok voltak” – mondta Szécsi Attila, a Budapesti Társasházi Közös Képviselők Egyesületének elnöke az InfoRádiónak. (Budapesten évtizedeken keresztül terv szerint, rendszeresen végezték a patkányok irtását, ám a rendszerváltás utáni városvezetés ezt a gyakorlatot megszüntette – a szerk.)

Budapest tele lett patkányokkal

Arról beszélt, hogy az utóbbi években viszont egyre több patkányt észleltek a fővárosban. “Amikor például a csatornához hozzá kellett nyúlni egy társasházban a Széll Kálmán tér környékén, megdöbbentünk, mert ki-be szaladgáltak a patkányok” – tette hozzá.

Éppen ezért több mint 1,6 milliárd forintot szán a Fővárosi Önkormányzat 2018 és 2022 között Budapesten a patkánymentesség fenntartására. Az erről szóló előterjesztést szerdán tárgyalják a fővárosi képviselők. Az előző ötéves periódusban jóval kevesebbet, 243 millió forintot fordítottak szúnyog-, csótány- és patkánymentesítésre a fővárosban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top