Egészség

Bérnővérekkel pótolják az ápolóhiányt

Olyan mértékűvé vált az ápolónők hiánya a kórházakban, hogy más megoldás nem lévén, bérnővérekkel pótolják a hiányzó munkaerőt.

Több budapesti és vidéki kórházban is 30-40 százalékos a mininálisan elvárthoz képest az ápolónők hiánya. Mindezt pedig már a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint is krízishelyzetet okoz. 

Az egészségügyben emelkedtek a munkabérek, de ennek ellenére is csak évek múlva lehetnek versenyképesek a legnagyobb bútorláncok vagy egyes élelmiszeráruházak kínálta kereseti lehetőségekkel. Ezek a cégek ugyanis 250-350 ezer forintos bruttó alapilletménnyel, cafetériával és más juttatással csábítják a dolgozókat, miközben az egészségügyben ennek a töredékét fizetik a túlórák, a műszakpótlékok mellett is. A kórházakban az általános ápolótól a csecsemős nővéren, a dietetikuson és a szakrendelői asszisztenseken át a boncmesterig gyakorlatilag mindenféle szakemberből hiány van már.

A Magyar Idők úgy tudja, az egészségügyi intézmények a munkaerőhiányt egyre gyakrabban “bérnővérekkel” pótolják, akik vállalkozóként veszik fel a munkát több kórházban is. Az egészségügyi államtitkár szerint az újonnan bevezetett módszer veszélyes lehet, az érdekképviseleteknek egységesen fel kell lépniük ellene.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top