Egészség

10+1 dolog, amit nem tudtál a Lyme-kórról

A kullancscsípés nem tréfadolog, különösen hazánkban nem, hiszen a kifejezetten kullancsfertőzött országok közé tartozik. Egy ártatlannak tűnő csípésnek ugyanis nagyon súlyos következményei lehetnek, ha nem kezeljük idejében, azonban megfelelő antibiotikummal a kullancsok által terjesztett Lyme-kór jól gyógyítható.

Íme néhány tény és érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál a Lyme-kórról és a kullancscsípésekről. Érdemes ezeket komolyan venni, különösen most, hogy kezdődik a túrázós-kirándulós időszak, hiszen ilyenkor könnyen összeszedhetünk akár még észrevétlenül is fertőző kullancscsípést. 

10+1 dolog, amit nem tudtál a Lyme kórról

 

1. A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi nevű spirochéta (spirál formájú mikroorganizmus, baktérium) okozta tünetegyüttes, amit az erdős területeken élő kullancs csípése terjeszt.

2. Közép-Európa a világ legfertőzöttebb területe a betegség szempontjából. 

3. Magyarországon évente 10 ezernél is több fertőzést regisztrálnak. 

4. Hazánkban a legtöbb Lyme-kór eset a Budai-hegységben, a Balaton-felvidéken és a nyugat-magyarországi területeken fordul elő. 

5. A Lyme-kór kizárólag kullancscsípés útján terjed, tehát vérátömlesztéssel vagy például szexuális úton nem vihető át másik emberre. 

6. Kezelés nélkül a fertőzésből nagy valószínűséggel kifejlődik a betegség, és csak ritkán fordul elő, hogy magától meggyógyul. A kifejlődött Lyme-kórt csak antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani. 

7. Akár három hónapig is lappanghat a betegség a fertőzés után, de általában 1 hét után megjelennek a jellegzetes tünetek. 

8. A fertőzés jellegzetes tünete a kullancscsípés körül megjelenő minimum 5 cm-es ovális (a testhajlatokban inkább csíkszerű) bőrpirosodás, amely nem viszket és nem fáj. Ez a folt legalább egy hétig, de néha akár egy évig is látható marad, és attól, hogy eltűnik, a betegség még nem szűnt meg! 

10+1 dolog, amit nem tudtál a Lyme kórról

 

9. A Lyme-kór legveszélyesebb következménye az idegrendszer elváltozása: legrosszabb esetben előfordulhat agyvelő- és agyhártyagyulladás is, de jellemzőbb a lassú elbutulás és a kóros feledékenység, továbbá a szemmozgató idegek károsodása. 

10. Lyme-kórral fertőzött terhes anyák a magzatukra is átvihetik a betegséget, ha azonban a a fertőzés a terhességet megelőzően következik be, kicsi az esélye a magzati károsodásnak, még akkor is, ha az édesanya terhessége idején egyáltalán nem kap kezelést. 

+1. Lyme-kór ellen egész évre szóló biztosítás is köthető! 

A fertőzés megelőzése 

A Lyme-kórt okozó kullancscsípések megelőzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, hogy nagyon körültekintően indulunk el erdei kirándulásokra. A kullancsokkal ugyanis legtöbbször itt, a bozótos, fás részeken találkozhatunk. A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem fentről, az ágakról pottyannak a nyakunkba, hanem alulról másznak fel a lábon, ezért fontos, hogy jól záródó túracipőt és hosszú nadrágot vegyünk, aminek a szárát tűrjük be a zokniba, és ezen kívül lehetőleg minden ruhadarabot “zárjunk be”, mert a kullancsok ezek alá másznak előszeretettel, míg a nyitott, napnak kitett bőrfelületen nem maradnak meg.

10+1 dolog, amit nem tudtál a Lyme kórról

 

Érdemes fehér pólót és sapkát húzni, mert ezen hamarabb meglátszanak ezek a rovarok. Kullancsriasztóval is védekezzünk, de ezek közül csak olyat vegyünk meg, amely 6-8 órás hatást garantált. Ha mindezek ellenére mégis kullancsot fedezünk fel a testünkben, ne tekergessük és nyomogassuk, hanem egy csipesszel a bőr felszínéhez közel fogjuk meg úgy, hogy a potrohát ne nyomjuk össze (ebben található ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért felelős baktérium), és tépjük ki az élősködőt a bőrből. Ne várjunk az eltávolításával, hanem az észlelés után azonnal szedjük ki – ezért erdei túrára indulva mindig legyen nálunk egy szemöldökcsipesz, vagy patikában kapható kullancskiszedő kanál vagy csipesz.  

 

Olvass még kullancscsípés témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top