Egészség

Meglepő felfedezésre jutott a zöld teáról egy hetedikes

Lehet, hogy bizonyítékot talált a zöld tea rákmegelőző tulajdonságára.

A Georgia állambeli 12 éves Stephen Litt már ötödikes kora óta tudományos kísérletekkel próbálkozik a szobájában, és úgy néz ki, hogy a kétéves kísérletezés végre gyümölcsöt hozott. Eleinte a maláriát kutatta, mivel sokat olvasott róla az iskolában, de aztán a családjában két embernél is mellrákot diagnosztizáltak. Ekkor fordult figyelme a daganatos megbetegedések, különösen a mellrák felé.

Tudományos publikációkat olvasott a témában, és arra az összefüggésre lett figyelmes, hogy Japánban sokkal alacsonyabb a rákos emberek aránya, mint az Egyesült Államokban, viszont jóval többen isszák az antioxidánsokban gazdag zöld teát, mint a tengeren túl. Kiderült, hogy vannak tudományos írások, amelyek kifejezetten a zöld tea javára írják a daganatos esetek, ezen belül is a mellrák kialakulásával diagnosztizáltak alacsony számát az ázsiai országban, így apja segítségével Stephen is ezen az úton kezdett vizsgálódni.

via GIPHY

Felhúztak egy kis házi labort otthon, és vettek száz darab örvényférget, hogy azokon kísérletezzenek. Az állatokat négy csoportba osztották. Az első csoport a zöld teában megtalálható egyik antioxidánsnak, az epigallokatechingallátnak (EGCG) lett kitéve, a másik szintén kapott EGCG-t, de mellette rákkeltő anyagokat is, a harmadik csoport kizárólag rákkeltő anyagokat kapott, a negyedik pedig csak sima vizet. Hónapokon át vizsgálták a tumorok kialakulását, és azt vették észre, hogy azok a férgek nem lettek daganatosak, amelyek a karcinogén anyag mellett a zöld teából kivont antioxidánst is kaptak.

Bármilyen ígéretesen hangzik, ezzel Stephen még nem bizonyította, hogy a zöld tea rákmegelőző lenne, mivel további kutatások szükségesek a kísérletét követően, ráadásul az sem biztos, hogy ami az örvényféregnél működik, az az embernél is beválik. Mindenesetre a hetedikes diákra felfigyelt az amerikai tudományos közeg, kísérletével legutóbb egy georgiai tudományos expón is szerepelt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top