nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Ez lesz az eredménye, ha terhesen mobilozol

Ez lesz az eredménye, ha terhesen mobilozol

Hiperaktivitást okozhat a születendő gyermeknél, ha a várandóság alatt sokat telefonált a mobiljával az édesanya – derül ki egy spanyol tanulmányból.
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Nyolcvanezer anya és gyermeke adatait vizsgálták meg a Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet munkatársai, akik arra jutottak, hogy az 5–7 éves kor közötti gyerekek esetében annál nagyobb volt a viselkedési problémák – elsősorban a hiperaktivitás – előfordulásának a valószínűsége, minél többet beszélt az édesanyjuk mobiltelefonon a terhesség idején.

Laura Birks és kollégái 1996 és 2011 közötti adatokat Dániára, Spanyolországra, Norvégiára, Hollandiára és Koreára kiterjedően vizsgálták, a kapott eredmény a kutatókat is meglepte. Eddig semmi arra vonatkozó tudományos ismeret nem született, ami bizonyította volna, hogy a születést megelőzően a mobiltelefon-sugárzásnak való kitettség hiperaktivitást okozna a csecsemőknél.

Az Environment International című folyóiratban közölt tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél volt a legalacsonyabb a viselkedési és érzelmi problémák kockázata, akiknek az édesanyja egyáltalán nem mobilozott a várandósság alatt. Azok a gyerekek, akiknek az édesanyja legalább négyszer vagy egy huzamban több mint egy órán át mobiltelefonált naponta a várandósság idején, 28 százalékkal nagyobb eséllyel voltak hiperaktívak, mint azok a társaik, akiknek az édesanyja naponta egyszer, vagy egyáltalán nem mobiltelefonált terhesen.

Vannak, akik szerint inkább a nevelésben és a szülő-gyerek kapcsolatban kell keresni a hiperaktivitás okát. Robin Hansen, a davisi Kaliforniai Egyetem professzora szerint amikor a szülők belemélyednek a telefonjukba, és nem reagálnak a gyermekükre, akkor a kicsik hamar megtanulják, hogy miként vívják ki maguknak a figyelmet.

Megosztás Facebookon