Egészség

Körülbelül kétszáz szakorvos hiányzik a fővárosi egészségügyből

A budapesti egészségügy tervezett átalakítása után további 100-200 speciális szakorvosra lenne szükség. Ösztöndíjakkal képezhetnék tovább a kórházak a saját szakembereiket.

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) miniszteri biztosa a Népszavának azt mondta, hogy a hamarosan a kormány elé kerülő budapesti egészségügy átalakítására készített tervezetet, az EBP-t a Semmelweis Egyetem, az országos intézetek és a főváros egyéb kórházainak többsége is támogatja. 

Cserháti szerint “ha elkészül a három szuperkórház (dél-budai, az észak-pesti, dél-pesti), a saját területükről a nap 24 órájában fogadniuk kell a mentőket, és a legbonyolultabb eseteket. Így a jövőben nem fordulhat elő, hogy valaki azért bénul le egy agyvérzés következtében, mert nem sikerül négy órán belül rögeltávolító kezelést kapnia”.

 A szakember kiemeli, hogy a Szent János-kórház már most, 2017-ben kapna 2 milliárd forintot egy MR-készülékre és egy másik olyan gépre, amelynek segítségével idegsebészeik begyakorolhatják az agyi erekből a vérrögök eltávolítását. Így mire átköltöznek a Dél-budai Centrumba, ők is képesek lesznek komplex stroke-központként is működni.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Persze emberek ezreinek megmentése a bénulástól nemcsak a megvásárolt MR-készüléken múlik, szakemberek is kellenek, akik azt működtetni tudják. Cserháti szerint Magyarországon jelenleg mindössze 10 olyan orvos dolgozik, akinek van licencvizsgája arra, hogy ezt a munkát önállóan végezze, pedig egy 24 órás ellátáshoz legalább harmincra lenne szükség. A licencvizsga megszerzése ugyanakkor két év és rengeteg pénz, így az EBP keretében arra törekednek, hogy megszervezzék az oktatást, az állam pedig fizesse a licenc megszerzésének költségeit. Cserébe az orvosnak vállalnia kellene majd, hogy öt évig abban a kórházban marad, amely finanszírozta a képzését. Ez a lehetőség más szakmák előtt is nyitott, az új rendszerben legalább egy-kétszáz speciális szakorvossal többre van szükség – hangsúlyozta Cserháti.

A terv az, hogy a kórházak kapnának egy keretet, amelyből ösztöndíjat adhatnának a különleges tudás megszerzéséhez saját szakembereiknek. Valamennyi új centrum mellé nővérszálló is épülne, amelyben kis garzonlakásokat alakítanának ki, és a megüresedő kórházi ingatlanok egy részét (jelentős hányaduk a 2007-es kórházi bezárásokból maradt fenn, és igen költséges a fenntartásuk) is ilyen célokra hasznosítanák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top