Egészség

Gyors és egészséges reggelik 600 forint alatt

Olyan egészséges reggeliket csináltunk, amelyeket kis pénzből ki lehet hozni, eléri a hatást, tehát jól is laksz vele, és akár a munkahelyedre is magaddal tudod vinni.

Tavasz van, ránk is ránk tört az életmódváltás. Illetve a páromra, úgyhogy most nagy reggelifüggőség van. Ezzel mondjuk nincs is baj, mert azt ugye tudjuk, hogy a reggeli a legfontosabb része a napnak. Nem csak azért, mert nem jó éhesen elindulni, hanem mert már kutatások is készültek, amik kimutatták, hogy akik kihagyják a reggelit, azok könnyebben híznak el, és negatív hatással van a koncentrációra is. Tehát a reggeli fontos és jó. 

Amit a reggeliről mindenképpen tudnod kell, hogy nem mindegy, mit eszel. Az első és legfontosabb, hogy a reggeli mindenképpen tartalmazzon 6 gramm állati fehérjét, mert csak így számít komplettnek. Ezen kívül legyen benne szénhidrát és zöldség vagy gyümölcs. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy a reggeli nem csak ételből áll, hanem folyadékból is. Nagyon fontos a szervezet hidratálása, hiszen egész éjjel szomjazott. Tehát a komplett reggeli úgy lesz még komplettebb, ha iszol mellé egy nagy pohár vizet, gyümölcslét vagy akár teát.

Tudom, hogy nem könnyű kitalálni, miket készíts, nekem is időbe telt, ezért összeszedtem pár aktuális kedvencet, hátha segít az ötletelésben.


Gyümölcssaláta natúr joghurttal

Gyors és egészséges reggelik 600 forint alatt
  • előző este is megcsinálhatod
  • magaddal is viheted

A lehető legegyszerűbb reggeli, amit el tudsz képzelni, és minden kritériumnak megfelel. Az egész öt perc alatt elkészül, csak fel kell darabolni a gyümölcsöket és leönteni natúr joghurttal. Nálunk most volt itthon banán, alma, kivi, és narancs, úgyhogy mindenből tettem bele egy kicsit.

A gyümölcsöket akár előző este is feldarabolhatod, egy nagyon jól záró dobozban reggelig semmi baja nem lesz a hűtőben. A joghurtot mindig fogyasztás előtt szoktam rátenni, ha elvitelesre csomagolom, akkor reggel indulás előtt. Dobozban túléli az utazást is. Szerintem jó, ha van mellé valami kis rágcsálni való is, mondjuk keksz. Most csak háztartásit találtam, azt tettem mellé, de bármi jó, ami szerinted passzol.

  • Egy adag nagyjából 300 forintból kijön, itt nem messze a reggelizőben 600 forintért adnak egy dobozzal.


Szuperszínes tavaszi szendvics

Gyors és egészséges reggelik 600 forint alatt
  • előző este is megcsinálhatod
  • magaddal is viheted

Mániákus szendvicskészítő vagyok. Na, nem úgy, hogy egy kenyérre rádobom a két szelet párizsit, csak és kizárólag szép szendvicseket szeretek gyártani. Minél színesebb, annál jobb, mert attól lesz az embernek jó kedve. Nálunk minden uzsonnára csomagolt szendvicsben kell lennie salátának, paradicsomnak, sonkának és sajtnak. Ez az alapfelszerelés, de szoktam tenni paprikát vagy uborkát is. A magvas rozskenyérrel ez így, egy teljesen komplett reggeli.

Én sajnos olyan korán, mint amikor a párom elindul, működésképtelen vagyok, kizárt, hogy egy valamire való reggelit össze tudjak rakni, úgyhogy inkább megcsinálom este, mielőtt lefekszem. Ha jól becsomagolom fóliába, és beteszem a hűtőbe, reggel ugyanilyen szép lesz. Én mindig többet csinálok. Egyet otthon bedob reggelire, a többit pedig elviszi magával.

  • Itthon egy darab ilyen szendvicset nagyjából 150-200 forint összerakni, egy kisebb és szerintem nem is olyan szép és friss szendvics 600-800 forint, ha készen veszed.


Mártogatós doboz

Gyors és egészséges reggelik 600 forint alatt

 

  • előző este is megcsinálhatod
  • útközben is eheted

Tudom, a mártogatós nem tűnik egészséges reggelinek, de hidd el, lehet belőle az is. Sőt, ha sietsz, ezt akár út közben is el lehet rágcsálni. Elkészíteni mindennel együtt nagyjából tíz perc. Szükséged lesz hozzá zöldségekre, nálunk kaliforniai paprikák voltak most és kígyóubi, de akár répa, zeller, bármi lehet, amit szeretsz. Általában sütök hozzá rudakat is, de most találtam teljes kiőrlésű ropiszerűséget, azt próbáltuk ki, és egészen jó. És most a lényeg, a mártás. Ez egy nagyon egyszerű sajtkrém.

Egy tálba összeborítottam egy tömlős sajtot, (a könnyedebb verzióba tömlős sajt helyett tehetsz görög vagy natúr joghurtot) reszelt sajtot, tejfölt, fűszereket (bors, metélőhagyma, provence-i keverék), az egészet botmixerrel összeturmixoltam, és már kész is. Ha vannak jól záró dobozaid, akkor akár két-három napra előre megcsinálhatod. Amit itt az uzsonnás dobozban látsz, ahhoz nagyjából 600 forint volt az alapanyag.

  • Nemrég vettem hasonló összeállítást, feleekkorát, ugyanennyiért.


Sajttal, sonkával töltött korong

Gyors és egészséges reggelik 600 forint alatt
  • nagy adag készíthető előre
  • viheted is

Bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az. Sőt, egy-másfél óra munkával akár napokra előre elkészítheted a reggelit vagy uzsonnát. Először a tészta, mert annak pihennie kell majd. Én teljes kiőrlésű kenyérliszt keveréket vettem, ehhez csak víz kell, és biztos, hogy lesz belőle valami. Egyszer próbáltam teljes kiőrlésű kenyeret sütni recept alapján, hát inkább nem mennék bele. Szóval a liszthez vizet kell adni, aztán robotgéppel pár percig dagasztani, és aztán hagyni pihenni úgy fél órát.

Addig összekeverem a tölteléket: tömlős sajt, (ezt is helyettesítheted joghurttal) reszelt sajt, kockára vágott sonka. Egy nagyon sűrű krémet kell kapni, az nem folyik ki belőle majd. Ha a tészta megkelt, akkor kinyújtom nagyon vékonyra, és egy pohárral korongokat szaggatok belőle, amiket a tepsire teszek. Minden korongra kanalazok egy kis tölteléket, és lefedem egy másik koronggal. A széleit lenyomkodom, és már mehet is a sütőbe. Nagyjából 12-15 percre. Egy dobozban pár napig elvan.

  •  Egy nagyobb adag, mondjuk, olyan 50 darab korong 1300 forintból jön ki.


Tojásmuffin, vagy inkább lusta rántotta

Gyors és egészséges reggelik 600 forint alatt
  • reggel frissen készül

Tudom. Nincs kedved reggel sütögetni. Nekem sincs, azért csináltam így a rántottát. Az egészet pár perc összeállítani, és amíg lezuhanyozol, belövöd a hajad, vagy felöltözöl, addig szépen meg is sül. Szükség lesz egy muffin sütőre. Én a szilikonra szavazok, mert abból csak ki kell nyomni, de ne szaladjunk előre. Fogod a formát, és ahány rántottamuffint szeretnél, annyi mélyedésbe teszel egy kis kockára vágott sonkát, sajtot és bármit, amit egy rántottába tennél. Ha kész, üss bele mindegyikbe egy tojást, és minden adagot keverj össze egy villával. Úgy tíz perc alatt nagyjából meg is sül, persze ha keményebben szereted, akkor hagyhatod pár perccel tovább. És akkor jöhet a szilikon formából kifordítás. Csináltam mellé egy kis salátát abból, ami a hűtőben volt, tökéletes reggeli.

  • Három muffin és a saláta nagyjából 400 forint, kevesebb, mint a közeli gyorsétterem alap rántottája.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top