nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
A világon egyedülálló sikert értek el a Debreceni Egyetem kutatói

A világon egyedülálló sikert értek el a Debreceni Egyetem kutatói

Áttörést értek el a Debreceni Egyetem kutatói az élő sejtek megfigyelésében. A tudósok olyan egyedülálló videomikroszkópos rendszert alkottak, amely új távlatokat nyit a rákkutatásban is.
NLCafé
f Ajánlom

Sehol a világon nem tudták még olyan sokáig és olyan sokszor lefotózni az élő sejteket, mint a Debreceni Egyetemen. A különleges, négy videomikroszkópból álló rendszerrel 28 napon keresztül figyelték, és percenként fotózták a sejtek szövetté válásának folyamatát. A korábban ismert módszerekkel a kutatók mindössze néhány óráig, legfeljebb néhány napig vizsgálhatták a mesterségesen tenyésztett sejteket.

A magyar találmánnyal a kutatók életben tudják tartani a sejteket a mikroszkópok alatt, így hosszú távon is megfigyelhetik viselkedésüket. A készülék ugyanis az infravörös tartományban másodpercenként készíti el a mikroszkópos felvételeket.

A debreceni szakemberek olyan képalkotó eljárást dolgoztak ki, mellyel a sejteket “észrevétlenül” vizsgálhatják. Az egyedülálló berendezés áttörést jelent a bőr- és a rákos sejtek megfigyelésében is. A rendszer használatával mostantól nem csupán a pillanatnyi állapotot tudják tanulmányozni, hanem a sejtek működésének folyamatait.

Az új magyar eszköz segítséget nyújt a kórokozók vizsgálatában, a gombaellenes szerek és egyéb gyógyszerek fejlesztésében is, ugyanakkor a katéterek, műszívbillentyűk és implantátumok korszerűsítésében is könnyebbséget jelenthet.

A Debrencei Egyetem szenzációs eredményeiről többek között a DNA and Cell Biology és a Toxicology in Vitro című rangos nemzetközi tudományos folyóiratok is beszámoltak.

A világon egyedülálló képalkotó eljárással vizsgálják a sejtek működését Debrecenben
A világon egyedülálló képalkotó eljárással vizsgálják a sejtek működését Debrecenben
Megosztás Facebookon