Egészség

Betiltják a dohányzást 18 éves kor alatt

Ausztria is beáll a sorba, és 16-ról 18 évre emelik a dohánytermékek vásárlásának és fogyasztásának minimális korhatárát.

Jövőre már Ausztriában sem vehetnek cigarettát, dohányt és egyéb dohányipari termékeket a 18 évnél fiatalabbak. A most elfogadott törvényjavaslat nemcsak a fiataloknak tiltja meg a dohányzást, hanem kitiltja a bagósokat az éttermekből, a vásárcsarnokokból és a sátoros szabadtéri eseményekről is. 

A jelenlegi szabályozás alapján a 16 év alattiak cigarettafogyasztás esetén figyelmeztetést kapnak, de akár 215 eurós büntetésre is számíthatnak. A stájerországi szabályok szerint húszeurós helyszíni bírság is kiszabható.

A legutóbbi felmérés szerint Ausztriában a 15 évesek 30 százaléka rendszeresen, 14 százaléka pedig naponta dohányzik, és jellemzően a trafikokból szerzik be a cigarettát. Az osztrák lakosság több mint húsz százaléka dohányzik naponta, 11 százaléka alkalomadtán, 68 százalék viszont soha. Ausztriában évente 12-14 ezren halnak meg a dohányzás miatt. 

2018 májusától egy törvénytervezet szerint az osztrák vendéglátóipari egységekben is általános dohányzási tilalom lép életbe. Tilos lesz ezenkívül a dohányzás a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra. A hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményekben részesülnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top