Egészség

Kölcsöngéppel mentik meg a gerincsérülteket a Péterfyben

Svácból kapott kölcsön egy speciális gépet a Péterfy Sándor Utcai Kórház, amivel 100 százalékos pontossággal tudják megműteni a gerincsérülteket.

Nem lehet hibázni azzal az O-arm nevezetű speciális eszközzel, amellyel a gerincsérültek műtéti kockázatait csökkentik a Péterfy Sándor Utcai Kórházban. A hirado.hu számol be a Svájcból kölcsönkapott gépről, amely miközben körbeforog, 3 dimenziós képet készít a beteg gerincéről. Ezt a képet az orvosok egy monitoron figyelik. Az implantátum beültetése közben, ha hiba történik, magától jelez.

Egy hagyományos gerincműtétnél a csavarok pozíciója maximum 75 százalékban optimális. De a gép segítségével ez 100 százalékra növelhető. Az orvosok szűk és kényes helyen dolgoznak gerincműtét során, milliméteres eltérések akár életre szóló károsodást, esetleg a beteg halálát is okozhatják – jegyzik meg.

A 400 millió forintba kerülő gépet most először próbálják ki Magyarországon,  három hétig van itt, ezalatt 14 embert tudnak megműteni vele – írja a hirado.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top