Egészség

Összefüggés lehet a klímaváltozás és a diabétesz között

Az emelkedő globális hőmérsékletről már kimutatták, hogy több módon is negatív hatással lehet az egészségünkre. Holland kutatók most azt gyanítják, hogy a diabétesz kialakulásához is hozzájárulhat a klímaváltozás.

Egészen pontosan a kettes típusú diabéteszről van szó, amellyel kapcsolatban egy, a BMJ Open Diabetes Research & Care című szakfolyóiratban hétfőn publikált kutatási anyag megállapította, hogy korreláció figyelhető meg az Egyesült Államokban a diabétesz előfordulása és a hőmérséklet növekedése között.

A leideni egyetem klinikájának kutatói 1996 és 2009 közötti meteorológiai adatokat vetettek össze a diabétesz megjelenésével, és érdekes összefüggést figyeltek meg.

“Meglepődtünk, amikor láttuk, hogy milyen mértékű hatásról lehet szó” – mondta a CNN hírcsatornának nyilatkozva Lisanne Blauw a klinika egyik kutatója, a kutatás vezetője. “Számításaink szerint 1 Celsius fok hőmérsékleti emelkedés évente körülbelül 100 .000 új diabéteszes eset megjelenését eredményezi csak az Egyesült Államokban. Ezért rendkívül fontosak a további, a klímaváltozás és az egészségünk közötti kapcsolatot vizsgáló kutatások.”

A diabétesz komoly népegészségügyi probléma, a helyzete pedig egyre súlyosabbá válik (Fotó: Tumblr)
A diabétesz komoly népegészségügyi probléma, a helyzete pedig egyre súlyosabbá válik (Fotó: Tumblr)

A holland kutatók vizsgálata egyelőre csupán megfigyelésen alapul, amely “csak” összefüggést mutat a klíma és a diabétesz között, nem ok-okozati kapcsolatot. A kettes típusú diabétesz kialakulásában szerepet játszik többek között a túlsúly és a családi kórtörténet is. Emellett a megelőzés, kezelés szempontjából az is fontos szempont, hogy sokan nem is tudják, hogy diabéteszben szenvednek.

Megoszlanak a vélemények

“A legfontosabb tényezők természetesen a kalóriabevitel és a testsúly” – mondta Dr. Adrian Vella, a Mayo Clinic endokrinológusa, akinek a kettes típusú diabétesz a szakterülete, de a holland kutatásban nem vett részt. “Ami a mostani vizsgálatokat illeti, fontos kiemelni, hogy egy asszociációs kutatás nem mutat rá az ok-okozati összefüggésekre.”

A leideni kutatók 1996 és 2009 között vizsgálták az USA területén diagnosztizált eseteket, amelyeket összevetettek az egyes államok éves középhőmérsékleti adataival. Emellett a globális adatokat is számításba vették.

Az eredmények azt mutatják, hogy minden 1 Celsius foknyi melegedés évente körülbelül 4 százalékkal növeli a gyerekeket sem kímélő diabétesz előfordulásának valószínűségét. Ezzel egy időben a glükózintolerancia 0,17 százalékkal gyakrabban fordul elő világszerte, hasonló melegedést követően.

“A legjobb tudomásunk szerint ez a kutatás az első, amely a kültéri hőmérséklet és a diabétesz előfordulásának összefüggését vizsgálja” – írták a kutatók. Bár további vizsgálatokra lesz szükség annak kiderítésére, hogy a korreláció pontosan miből fakad, a kutatók azt feltételezik, hogy az alacsonyabb hőmérséklet inkább kedvez az úgynevezett barna zsírszövet kialakulásának.

“A barna zsírszövetben tárolt energiát a test melegítésre használja, ez pedig fontos, ha hideg környezetben vagyunk – mondta Blauw. – Ezért azt gyanítjuk, hogy a barna zsírszövetnek központi szerepe lehet a hőmérséklet és a diabétesz összefüggését magyarázó folyamatokban. Ha melegebb éghajlaton él valaki, annak a szervezetében kevésbé aktiválódik a barna zsírszövet, ami inzulinrezisztenciához és diabétesz kialakulásához vezethet.”

Adrian Vella szerint azonban a barna zsírszövetnek nincs akkora hatása az emberek emésztési folyamataira.

“Az embereknél a barna zsírszövet nagyjából az energiaszükségletek 1-2 százalékát használja fel hideg időben, ennél még a didergés is többet emészt fel, úgyhogy ezt túlzásnak nevezném – mondta a független szakember. – 1996 és 2009 között nagyot változott a környezetünk, számtalan olyan tényező jelent meg, ami befolyásolhatja a nőkre nagyobb veszélyt jelentő diabétesz előfordulását. Megváltozott a társadalom összetétele, de megváltozott például a kalóriabevitelünk is.”

2012-ben a Nemzetközi Diabétesz Szövetség jelentése arra figyelmeztetett, hogy a kettes típusú diabétesz és a klímaváltozás egymással összefüggő népegészségügyi kockázatokat jelenthetnek. A tanulmány szerint a klímaváltozás befolyásolja az édesvízkészleteket, ez pedig hatással lehet a diabéteszesek étrendjére. A komoly nyári hőhullámokról pedig azt írták, hogy növelheti a kiszáradás kockázatát, ezáltal gyengíti az emberek általános egészségi állapotát.

“A magasabb hőmérséklet esetén megnő a kiszáradás és a gutatütés okozta halálozások kockázata a diabéteszesek között – áll a jelentésben. – A diabéteszben szenvedők emellett nagyobb eséllyel szenvednek el szív- és érrendszeri eseményeket a hőhullámok során és nagyobb a halandóságuk is azokon a napokon, amikor szennyezettebb a levegő.”
Múlt héten a MEdical Society Consortium on Climate & Health nevű szervezet is kiadott egy jelentést, amelynek A klímaváltozás károsítja az egészségünket címet adták.

A jelentésből kiderül, hogy a klímaváltozás hogyan járul hozzá a pusztító hőhullámok kialakulásához, a levegő romló minőségéhez, az extrém időjárási eseményekhez, az élelmiszerrel, illetve ívóvizzel kapcsolatos fertőzésekhez, a szúnyog- és kullancsinváziókhoz, illetve a depressziós és szorongásos esetek számának növekedéséhez.

A diabétesz kockázata hatékonyan csökkenthető megfelelő étrenddel és rendszeres mozgással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top