Egészség

Emberre is veszélyes veszett kecskét találtak Bekecsen

A kecske és gidája veszettség miatt pusztult el a borsodi településen. Róka járhatott a közelben.

Szörnyű kínok között pusztult el egy kecske és gidája a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen a múlt héten. Az anyakecske nem tudott lábra állni, hátrafeszített fejjel feküdt, nyálzott és görcsös kényszermozgásokat végzett – számol be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapja

A tünetek alapján felmerült a veszettség gyanúja, melyet a laboratóriumi vizsgálat megerősített. A kecskék tulajdonosának elmondása szerint a környékről – többek között az ő udvaráról is – az elmúlt időszakban több baromfi eltűnt, valószínűleg róka vitte el őket.

A térségben jelenleg is érvényben van az illetékes állategészségügyi hatóság által a korábbi eset miatt elrendelt 90 napos ebzárlat.

 A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. A vírus a beteg állat harapásával, marásával terjed, és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás. 

A betegséggel kapcsolatos további hasznos információk találhatók a Nébih veszettséggel foglalkozó honlapján: www.veszettsegmentesites.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top