Egészség

Menstruációeltolás: megéri vagy sem késleltetni?

Mi történik a szervezetedben, ha eltolod a menstruációdat? Megkérdeztünk egy nőgyógyászt.

“Nem irigylem az úszónőket” – kezdi Petra barátnőm, amikor feldobom neki a témát. Átérzi a helyzetet, hiszen színésznőként  sokszor neki is meggyűlik a baja a menstruációjával. “Amikor tudom, hogy egy nagyobb fellépésem lesz, akkor már előre elkezdek számolgatni. Fogamzásgátló tablettát szedek, és ha pár napot szeretnék nyerni, akkor úgy befolyásolom a mensimet, hogy nem hagyok gyógyszermentes időszakot két levél fogamzásgátló tabletta között, hanem egyből kezdem a következő levéllel” – meséli Petra.

Persze így is csak pár napot nyer, és érzi a mellékhatásokat is. “Amikor megvan a mensim, nem ajánlott kiénekelni a magasabb hangokat. Az énektanárom figyelmeztetett rá, hogy bevérezhet a torkom” – mondja. 

De nemcsak Petra, hanem Hajni barátnőm is szenved, amikor megvan a mensije. Sportolónő, aki igencsak megérzi meccsei alatt a menstruáció minden hátrányát.

“Nehéz a menstruáció ki- és eltolását megoldani, állandóan taktikázni. Nem mindig jön össze, hogy egy teniszmeccs mensimentes legyen. Ha megvan a menstruációm sokkal jobban elfáradok, több energiát kell beleadnom, határozottan befolyásolja a teljesítményemet, nem pozitív irányba, arról nem is beszélve, hogy nem érzem magam komfortosan a bőrömben” – panaszkodik. 

 Nem hinnétek el, de van, aki a fodrászához is csak akkor megy, amikor nem mensis időszakát éli.

“Évek óta daueroltatom a hajam. Tudom, nagyon retró, de én szeretem. Viszont a fodrászom a lelkemre kötötte, hogy csak akkor kérjek időpontot dauerra, amikor nem menstruálok, mert olyannyira befolyásolja, hogy nem fog rendesen a dauervíz a hajon. Volt, hogy nem tudtam megoldani, és akkor daueroltattam, amikor menstruáltam is, és valóban más volt: több ideig volt a hajamon a dauer, és az eredmény így sem volt tökéletes” – mesélte Viki.

Menstruációkésleltetés: maximum hány napot csalhatunk?

“A menstruációs ciklus befolyásolása csak nagyon szükséges esetekben javasolt, például egy fontosabb fellépés, verseny vagy nyaralás alkalmával, de akkor is csak 7-10 nappal érdemes késleltetni, hiszen a szervezet hormonális működésébe avatkozunk bele, és ennek kellemetlen mellékhatásai lehetnek: a vérzés rendszertelenné válhat, a menstruációs ciklus felborulhat, a túl gyakori vérzés vagy folyamatos vérezgetés hosszútávon  vérszegénységhez vezethet. Ha fogamzásgátló tablettát szedünk, akkor megtehetjük, hogy kihagyjuk az ún. gyógyszermentes hetet, és szünet nélkül folytatjuk a tabletta szedését, így nem lesz megvonásos vérzés sem. Fontos, hogy mielőtt ezt megtennénk, kérjük ki a nőgyógyászunk véleményét. Az élsportolóknál megint más helyzet áll fenn, nekik sportorvosok, szakemberek állítják be a ciklusukat a versenyekhez igazítva” – mondta el az NLCafénak  Dr. Tóth Julianna nőgyógyász.

Menstruáció eltolás: megéri vagy sem késleltetni?

Házi praktikák a mensid késleltetéséhez és előrehozatalához:

Ha nem szedsz fogamzásgátlót, de szeretnéd befolyásolni a mensid, akkor házi módszerekkel megteheted.  “A házi praktikák nem ártalmasak, segítséget nyújtanak a menstruáció egy-két napos késleltetésében vagy előre hozatalában. Nincsenek káros hatással a szervezetre, nem jelent gondot, ha évente egyszer-kétszer, nyaralás vagy egy verseny előtt alkalmazzuk őket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem vagyunk egyformák, a szervezet máshogy reagálhat: van, akinek beválik például a citromlé-módszer, de van, akinek az éppen nem” – mondta Dr. Tóth Julianna.

Így késleltesd:

  • Citromlé: A menstruáció jelentkezésének várható időpontja előtt 4-5 nappal a rendszeres citromléfogyasztás a menstruáció késleltetését eredményezheti.
  • Paradicsom: a rendszeres paradicsomfogyasztás 1-2 nappal segít a ciklus eltolásában.
  • C-vitamin: nagy dózisú C-vitamin az érfalakra gyakorolt jótékony hatása révén késleltetheti a menstruációt. 

Így hozd előre:

  • Rozmaringtea: népgyógyászati hagyományok szerint a rozmaringtea elősegíti a vérzés jelentkezését. Napi 1 csésze teát javasolnak, 1 teáskanál rozmaringlevél és 4 dl víz használatával.
  • Torna: az Aviva torna segít a rendszertelen ciklus helyreállításában, illetve a menstruációs vérzés jelentkezésében.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top