Egészség

“Sokan most azt fogjátok hinni, terhes vagyok” – ezt teszi a testeddel a PMS

Ha pontosan tudod, milyen kínokkal jár a premenstruációs szindróma, akkor ennek a fitneszbloggernek a bejegyzése neked is szól.

Ütős posztot tett közzé az Instagramon a pozitív testkép egyik svéd szószólója. A 27 éves Malin Oloffson extrém premenstruációs szindrómával küzd. Sokan közületek most együttérzően felsóhajtanak. Igen, ez az a szörnyen kellemetlen állapot, amivel rengeteg nő harcol meg minden hónapban. Ilyenkor azt érezzük, mintha egy alattomos kis manó egyik napról a másikba pár liter fölösleges vizet pumpált volna a testünkbe, amitől aztán a gyűrű beledagad az ujjunkba, a cipő szinte le tudna robbanni a lábunkról, és a farmer begombolására 2-3 napig gondolni sem bírunk.

És akkor még csak a dolog egyik kellemetlen tünetéről beszéltünk, de a PMS ennél jóval szemetebb. Van, akinél szélsőséges hangulatingadozást, sírást, szorongást, verejtékezést, álmatlanságot is okoz. A lényeg, hogy ilyenkor hadban állunk saját magunkkal és az egész világgal is.

Tudja ezt jól Malin is, aki népszerű svég fitneszblogger, és a pozitív testkép egyik nagykövete, ha lehet így fogalmazni. Pedig Malin sem volt mindig jóban a külsejével, korábban megküzdött az anorexiával is, szóval nagyon is tudja, miről beszél, amikor azt mondja, tisztában van vele, hogy sokaknak hosszú és rögös út vezet az önelfogadáshoz.

A kép pedig, amit nemrég az Instán posztolt, arról tanúskodik, hogy őt sem kíméli a PMS.

És az üzenetet, amit írt mellé, minden vele egy cipőben járó nő kiszögezhetné a fürdőszobájában. Nem véletlen, hogy több mint 9 ezren lájkolták egy hét alatt:

“Sokan már láttátok ezt. Sokan még nem. Sokan tapasztaltátok, hiszen ti is ugyanezen mentek keresztül minden hónapban. Lesz, aki fanyalog majd, mások viszont megkönnyebbülve sóhajtanak fel – istenem, nem vagyok egyedül. Lesznek olyanok is, akik nem olvassák el ezt a bejegyzést, és a kép alapján azt hiszik, terhes vagyok.

Pedig ez csak a PMS jól látható jele nálam és rengeteg sorstársamnál is. Van, akinél súlyosabb, van, akinél enyhébb. A vízvisszatartás a PMS teljesen normális és gyakori velejárója. Vannak nők, akik észre sem veszik magukon, másoknak pár nap szörnyű kínlódást okoz minden hónapban. Bármikor elkezdődhet, az ovuláció és a vérzésed időpontja között.

És ez teljesen normális. Nem olyan dolog, amit szégyellned kell. Igen, nagyon kellemetlen, és igen, erőt kell venni magunkon, hogy ne érezzük úgy, legszívesebben bebújnánk a föld alá, és egész nap behúzott hassal közlekednénk.

Nekem elég volt ebből.

Úgy döntöttem, szabadon lélegezni fontosabb, mint hogy mások mit gondolnak rólam. Nem hagyom, hogy egy hormonális változás a feje tetejére állítsa az egyébként is hullámzó lelki állapotomat. Mert amikor kínoz a PMS, alapból is úgy érzem, haldoklom. És úgy döntöttem, szeretni fogom a testemet, bármennyire is padlón vagyok éppen.

Ne hibáztasd te se a testedet azért, ahogy ilyenkor érzed magad. Ez nem a tested hibája. Semmi baj nincs azzal, ahogy ilyenkor a külsőd megváltozik. Ahelyett, hogy haragszol magadra és takargatni próbálod, tedd inkább az ellenkezőjét. Vedd észre, hogy ebben az időszakban több kényeztetésre és türelemre van szükséged – saját magadtól is. Tudd, hogy nem kell szégyenkezned emiatt. Tudd, hogy tökéletes vagy, és a tested csak teszi a dolgát.”

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top