Egészség

Új, veszélyes betegség támadja a nyulakat Magyarországon

Ne vegyétek félvállról! Ha van nyuszitok, mielőbb oltassátok be az új betegség ellen!

Hazánkban is megjelent az RHD2, vagyis a nyulak vérzéses betegségének új típusq, melyet 2010-ben Franciaországban írtak le először – figyelmeztet a Pest Megyei Kormányhivatal.

A vírus vad üregi nyulakat, házi nyulakat és akár hobbinyulakat is megfertőzhet. A vírust a fertőzött állatok testnedveikkel ürítik, a környezetben nagyon ellenálló, több hónapot is kibír fertőzőképességének megtartása mellet, ugyanakkor tisztított felületek 1 %-os Hypo-oldatos fertőtlenítése elöli. Az állományokba bekerülve zömmel a fiatal állatokat pusztítja el, de a betegséget minden korcsoportú állat elkaphatja. 

Új, veszélyes betegség támadja a nyulakat Magyarországon
Fotó: NLCafe

A védekezés fő eleme az állatok zártan tartása, hiszen fertőzött egyedek közvetítik a vírust, iletve mechanikusan is továbbterjedhet. Fontos a higiéniás szabályok betartása is, mivel a vírus ruhaszövetben, cipőtalpon is több hónapig fertőzőképes marad.

A legbiztosabb azonban az, ha beadatjuk a nyusziknak a a speciálisan RHD2 ellen kifejlesztett védőoltást. Ez utóbbi nem tévesztendő össze az RHD1 vakcinával – amit a nyulaknak félévente vagy évente kell megkapniuk – az ugyanis semminemű védelmet nem ad az állatoknak az RHD2 ellen.

Jelenleg egy hazai törzskönyves vakcina létezik a betegség ellen, 40 adagos formában, melyet felbontás után rövid időn belül fel kell használni. Éppen ezért több állatorvosi rendelő is szervez ezekben a napokban, hetekben RHD2 elleni oltásokat, a hobbinyulasok számára ezeken érhető el a RHD2 elleni oltás.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top